UTTALELSE: DET GRØNNE SKIFTET MÅ GJELDE HELE LANDET

Foto: Ole Bruseth

Det grønne skiftet må gjelde hele landet

Staten krever inn avgift på bensin og diesel for å få ned bruken av fossilt drivstoff. Byene har køkostnader og lokal luftforurensing samtidig som de har et relativt godt utbygd kollektivtilbud. Bygdene er uten kø og har et dårlig utbygd kollektivtilbud slik at de i stor grad må bruke bilen for å løse transportbehovene. Disse forskjellene bør gjenspeiles i miljøavgiftene. I stedet for å legge på drivstoffavgiftene, bør miljøavgiftene i større grad legges over på de veiene som har plassmangel og hvor trafikken skaper stor lokal luftforurensing.

Tinn Venstre mener at avgiftene bør virke slik at flere reiser kollektivt. Da må avgiftene virke der folk har en reell mulighet til å velge et slikt tilbud. Ved å prise veiene der hvor man har alternative transportmidler og samtidig fortsette med en offensiv satsing på elbilfordeler, vil distriktene få ivaretatt sine transportbehov ved hjelp av bilen, mens bilbruken går tilsiktet ned der hvor man har andre transporttilbud, noe som også vil styrke kollektivtilbudet.

Det grønne skiftet må være relevant for hele befolkningen over hele landet, og gi følelsen av at vi står sammen om en omlegging til et grønnere og mer bærekraftig samfunn.

Vedtatt av årsmøtet i Tinn Venstre 30. januar 2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**