Bystyret har vedtatt ny kunstplan

Ingrid Nergaard Fjeldstad, bystyremedlem for Bergen Venstre
Foto: Jarand Boge

I dag har bystyret vedtatt en ny kunstplan. Denne planen staker ut hva som skal være kursen for det profesjonelle kunstfeltet i Bergen for de neste ti årene. Med den nye planen lar man politikk være politikk, og kunst være kunst.
– Vi gjør det vi kan for å sikre Bergens posisjon som Norges kulturhovedstad, sa Ingrid Fjeldstad fra talerstolen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Under kan du lese innlegget som Fjeldstad holdt i dagens bystyremøte:

Med den nye kunstplanen lar vi kunsten seile sin egen sjø.

Med dette mener jeg ikke at vi ikke gir kunstfeltet i Bergen en anstendig finansiering. For det gjør vi så absolutt. Vi lar kunsten seile sin egen sjø i den forstand at vi lar kunst være kunst, og politikk være politikk. Det er mye vi politikere både kan og vil påvirke i håp om å oppnå et bedre samfunn, men det konkrete innholdet i kunsten er det ikke vår oppgave å detaljstyre.

Som politikere kan vi gjerne ønske oss et rikt kunstliv i byen vår. Men vi kan ikke vedta at god kunst skal skal bli til. Vi kan legge til rette for at god kunst kan skapes i Bergen, men vi bør ikke legge stramme politiske føringer for hvilke kulturutrykk som skal satses på. Venstre og resten av byrådet vil at Bergen skal være den mest nyskapende kulturbyen i Norge, og at vi skal ligge i forkant internasjonalt. Utover dette er det opp til kunst-aktørene å avgjøre konkret hvordan dette skal gjøres.

I tillegg til å ha en viktig egenverdi, er kunsten også avgjørende for Bergen sin suksess på flere områder. Et godt kulturliv gjør Bergen attraktiv for oss som bor her, og for de som vurderer å flytte hit eller de som vurderer å legge ferien sin hit. God kunst er en viktig del av hva som gjør Bergen til en attraktiv by. Derfor er det viktig at vi har fått på plass en god plan for kunstfeltet.

Sett i en internasjonal sammenheng er ikke Bergen en spesielt stor by. Derfor er det urealistisk å tro at vi skal kunne bli aller størst på kulturfeltet. For det er en gang sånn at vi aldri kommer til å kunne bruke de størst summene, eller få de største publikumstallene. Men det er faktisk helt greit. Sånn er nå en gang verden.

Når det er sagt, så finnes det likevel så utrolig mye vi kan være, og kan gjøre. Vi kan være byen som tør mest. Vi kan være byen som er mest nyskapende. Vi kan rett og slett være byen som går foran.

Derfor er det viktig for Venstre er og resten av byrådet at Bergen kommune betrakter kulturpolitikken i et langt perspektiv. For å oppnå gode resultater er det viktig at kommunen tar en aktiv rolle som tilrettelegger og medspiller over tid, fremfor bare å drysse litt penger her og der og håpe på det beste. Og vi er på god vei. Kuttene fra det forrige byrådet er reversert, og pilene peker oppover igjen. Med denne planen viser vi at vi tør å satse, og at vi gjør det vi kan for å sikre Bergens posisjon som Norges kulturhovedstad.

Les hele planen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**