Flere søker seg til yrkesfag

Foto: Finn Dale Iversen

Årets søkertall til videregående opplæring er klart, og nyhetene for yrkesfag er gode: 1200 flere søkere enn i fjor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

– Det er i år nesten like mange søkere til yrkesfag som til studieforberedende. At økningen er markant i søkningen til helse- og oppvekstfag er særlig viktig, og det er en ønsket utvikling når antall gutter som søker seg til helsefag har tredoblet seg de siste ti årene, sier Tina Shagufta Kornmo, som er vararepresentant for Venstre i utdanningskomiteen.

At økningen er markant i søkningen til helse- og oppvekstfag er særlig viktig, og det er en ønsket utvikling når antall gutter som søker seg til helsefag har tredoblet seg de siste ti årene

Tina Shagufta Kornmo

Totalt har 207 000 søkt om videregående opplæring i offentlige skoler i år. Yrkesfagene som kommer mest positivt ut, er blant annet naturbruk, byggfag og helse og oppvekstfag. Helse og oppvekstfag har hele 1 300 flere søkere.

Satsingen fortsetter

Kornmo synes statistikken er oppløftende:

– Det er svært positivt at det i år er 1200 flere søkere til yrkesfag sammenlignet med i fjor. Dette vil være gunstig for å imøtekomme behovet for fagarbeidere i årene framover. Vi er nødt til å fortsette satsingen på yrkesfag, slik at opplæringen blir mer tilpasset arbeidslivets behov.

Venstre har lenge jobbet for å heve yrkesfagenes status, og for å gjøre det lettere for elevene å komme ut i lære. Samfunnet trenger flere dyktige fagfolk, og det å velge yrkesrettede fag må bli mer attraktivt. Derfor fikk Venstre blant annet forhandlet inn 20.000 kr ekstra pr. lærlingkontrakt i forrige stortingsperiode.

Positiv utvikling

Nå går ting riktig vei, og i 2017 ble det satt ny rekord i antall læreplasser. I fjor var tallet 20 800, noe som er en økning på 15 prosent siden 2013. I tillegg er det satt ny rekord i andelen elever på yrkesfag som får læreplass. Like gledelig er det at man siden 2012 har hatt en økning på 19 prosent i antall lærlinger som fullfører læretiden og tar fagbrev.

 

Finn resten av tallene her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**