Uttalelse: En rusreform som redder liv

Venstre

Norsk ruspolitikk har ikke vært vellykket. De to foregående årene har over 280 mennesker mistet livet som følge av overdoser. Nå er det på tide å gjøre noe. Ruspolitikk handler ikke om moralisering og statistiske mørketall. Den handler om menneskene bak rusen. Mennesker med egne behov, ambisjoner, interesser og følelser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Uttalelse fra Venstres landsmøte på Jessheim 2018

Den beste måten vi kan løse problemet på er å møte de rusavhengige med et verdig hjelpetilbud – et tilbud vi ville gitt alle andre mennesker om de var syke og trengte pleie. Vi ser at stadig flere politikere tar til orde for det samme, og i fjor vedtok Stortinget at det skal gjennomføres en rusreform i Norge. Nå må vi sørge for at vi fyller den med et godt og humant innhold.

Rusreformen som nå er under arbeid må være bygget på forebygging, nedbygging av behovet for å ruse seg for å takle personlige problemer, raskest mulig hjelpe- og selvhjelpstiltak samt umiddelbar skadereduksjon i de mest sårbare gruppene. Årlig oversvømmes de internasjonale markedene av substanser som selv i små doser kan være livstruende. Disse stoffene, som i stor grad produseres i India og Kina, følger helt andre smuglerruter enn den «tradisjonelle» narkotikaen og representerer en nesten uoverkommelig utfordring for toll- og politimyndigheter. Et fornuftig strategi for å redusere rusavhengighet må være bygget på størst mulig kontroll med dagens ustyrlige omsetning av avhengighetsskapende stoffer. Internasjonale erfaringene med legalisering av lettere stoffer må samles og vurderes i norsk sammenheng.

Dagens ruspolitikk kan gi betydelige, negative konsekvenser for brukerne. Den kan også bidra til å finansiere terrorvirksomhet verden over. Terrororganisasjoner som Taliban i Afghanistan, legger ofte beslag på store områder med narkotika for å sikre seg stabile inntekter. Kartellkrigene i Mexico har hittil krevd titusener av menneskeliv. Hvor lenge er vi villig til å rettferdiggjøre en så ødeleggende ruspolitikk? En vellykket ruspolitikk krever streng regulering og en human rusomsorg.

En sentral del av rusreformen er å flytte ressursene fra straff til hjelp. Stigmaet rundt rusavhengighet må vekk og terskelen for å be om hjelp må være lav. Ofte sliter rusavhengige med mer enn rusproblemene, for eksempel psykiske lidelser. Sjansen for å bli tungt rusavhengig er 46 ganger større dersom man har opplevd et traume som barn. Å fange opp dem som sliter tidlig kan dermed forebygge rusavhengighet. Skal terskelen for å oppsøke hjelp være lav, kan ikke rusproblemer være et hinder for å søke hjelp. Rusbruk i seg selv skal ikke danne grunnlag for tvangsbehandling. Narkotikaprogram med domstolskontroll for rusmisbrukere som dømmes for annen kriminalitet videreføres. Hjemler for tvangstiltak etter helse- og omsorgstjenesteloven beholdes.

Venstre vil:

  • at ruspolitikken skal være kunnskapsbasert, og at målsetningen skal være å minimere skadeomfanget av rusbruk
  • styrke opplysningsarbeidet om skadevirkninger ved rusbruk blant barn og unge
  • etablere lavterskeltilbud for ungdom med rusproblemer, også for dem som samtidig har psykiske og sosiale vansker
  • styrke tilbudet for barn av rusavhengige
  • at bruk og besittelse av narkotika til eget bruk ikke skal være straffbare handlinger
  • endre sprøyteromsforskriften for å tillate andre stoffer og inntaksmåter
  • innføre forsøk med heroinassistert behandling
  • ha program for sprøyteutdeling i norske fengsler
  • la fagpersoner få større makt i rusomsorgen og tillate flere medikamenter i LAR
  • gjøre tunge rusmidler tilgjengelige via resept eller legebehandlingunngå at det opprettes nemnder som kan gi bøter eller gebyrer til rusbrukere
  • utvikle reguleringstiltak som kan avdekke og forhindre tidlig debut av rusmidler
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**