UTTALELSE: Venstre ønsker gjenvinning – ikke begraving, av farlig avfall

Foto: Venstre

Venstre ønsker gjenvinning – ikke begraving, av farlig avfall

I Norge graves det ned (deponeres) store mengder farlig avfall. På NOAH sitt anlegg på Langøya alene, deponeres det årlig ½ million tonn farlig uorganisk avfall og hvor en stor del er importert flyveaske fra forbrenningsanlegg og kull- og varmekraftverk i Europa. Asken, som inneholder store mengder tungmetaller og organiske miljøgifter, brukes blant annet til å nøytralisere store mengder svovelsyre (avfall).

Norsk politikk på området, har stort sett handlet om å håndtere det avfallet som oppstår, og i liten grad bidratt til å stimulere industrivirksomhetene og avfallsbransjen til å behandle og redusere deponibehovet gjennom ulike gjenvinningsløsninger. Resultat er at deponivolumet for farlig avfall har økt gjennom at avfallsbransjen har brukt avfall til å behandle avfall. Eksisterende deponier for denne typen farlig avfall er dermed blitt fylt opp fortere enn det som var forutsatt, og behovet for nye deponier tvinges frem. Med andre ord har ikke intensjonen om at industrien og avfallsbransjen på egen hånd skulle finne gode og bærekraftige løsninger på fremtidens deponiutfordringer fungert.

Trolig er forholdsvis enkel og billig tilgang på deponi med stor kapasitet en medvirkende årsak til liten grad av gjenvinning. Det er også grunn til å anta at dette likeledes kan hemme en positiv utvikling i våre naboland Sverige og Danmark, som eksporterer mye av sitt farlige avfall til Norge.
Mangel på konkurranse i avfallsbransjen for farlig avfall, med i praksis bare NOAH som en stor dominerende aktør, reduserer tilfanget av alternative løsninger til håndtering.

De siste årene har ideene om sirkulærøkonomi, hvor ressursene gjenbrukes og blir værende i økonomien lengst mulig, stått stadig sterkere. Venstre har vedtatt som en klar hovedregel at alt avfall skal gjenbrukes, resirkuleres og til slutt energigjenvinnes. Våre politiske ambisjoner er å jobbe for at hele økonomien blir mer sirkulær slik at alt avfall gjøres om til ressurser i andre prosesser. Vårt klare mål er å unngå nye gigantdeponier. Når NOAH sitt deponi på Langøya er fullt, trenger Norge en mer bærekraftig løsning enn å begrave problemavfallet for all fremtid i stadig større deponier.

Det haster dermed å få på plass en ny avfallsstrategi, og hvor det signaliseres at deponi-tilgangen vil være sterkt begrenset når Langøya etter hvert fylles opp. Det må tilrettelegges for mer konkurranse og flere aktører i avfallsbransjen som kan levere nye og fremtidsrettede løsninger og industrien må gis incitamenter til omstilling og en fremtid der hovedregelen er gjenbruk, resirkulering og gjenvinning.

EFTAs overvåkingsorgan ESA har tidligere sendt klage til Klima- og miljødepartementet (KLD), der det påpekes at nasjonal avfallsplan i nåværende avfallsstrategi «Fra avfall til ressurs», har betydelige mangler og ikke tilfredsstiller EUs rammedirektiv. Ved rullering av avfallsstrategien i 2019, vil Venstre kreve at strategien, som et minimum, fullt ut tilfredsstiller EUs krav til avfallsplan og mål for gjenvinning.

Venstre ønsker mer innovasjon innenfor norsk miljø- og avfallspolitikk som bidrar til å skape en fremtid som er bedre enn fortiden.

Venstre vil:

  • bringe Norges avfallsstrategi i overenstemmelse med EUs rammedirektiv og implementere program for avfallsreduksjon med klare mål og kriterier også for farlig uorganisk avfall
  • ha nasjonale mål for avfallspolitikken, i tillegg til målene som vedtas av EU
  • ha en avfallsplan som favner alle typer avfall som oppstår, ikke begrenset til avfall fra noen kilder eller avfallstyper
  • øke avgiften på farlig avfall som deponeres og samtidig gi lettelser og økonomiske incentiver til de som gjenvinner slikt avfall

Uttalelse fra fylkesstyret 11. juni 2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**