Jubler over rekordmange studenter til lærerutdanningene

- Satsingen på studentboliger har gitt flere studenter rimelig botilbud. Ferske tall fra NSO og studentsamskipnadene viser at det i år står færre i kø for studentboliger enn i fjor., sier Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).
Foto: Marte Garmann

– Flere studenter ønsker å bli lærere, og flere søkere får tilbud om å studieplass ved lærerutdanningene. Dette er veldig gode nyheter, ikke minst for barna i norsk skole. Lærerutdanningene blir mer attraktive med masterutdanning, opptakskrav og regjeringens økonomiske insentiver, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Iselin Nybø
– Lærerutdanningen er et av de områdene vi har valgt å løfte opp, sier Iselin Nybø.

Ved årets hovedopptak til høyere utdanning gjennom Samordna opptak, går nesten alle piler oppover. Flere søkere enn noen gang er kvalifisert og har fått tilbud om studieplass, og flere enn tidligere får oppfylt sitt førsteønske om drømmestudiet. Særlig er tallene gode for IKT og lærerutdanningene. Alle lærerutdanningene tilbyr studieplasser til flere studenter enn tidligere.

Stort behov for lærere

I alt er det gitt 4 201 tilbud om studieplass ved grunnskolelærerutdanningene i år, en økning på 14 % fra i fjor. For alle lærerutdanningene samlet, inkludert barnehagelærer, er det gitt 11 202 tilbud om studieplass, som er en økning på ca. 10 %.

– Regjeringens politikk virker, slår Nybø fast. Hun peker på at det borgerlige flertallet siden 2013 har innført 5-årig masterutdanning for lærere, og at Venstre i forrige stortingsperiode fikk flertall for å innføre avskrivning av studielån for studenter som gjennomfører lærerutdanning. – Lærerstudenter kan få dekket inntil halvparten av studielånet. Mest penger får de som tar lærerutdanning for 1. til 7. trinn og de som tar lærerjobb i Nord-Norge. Det er et viktig tiltak for å rekruttere flere lærere, sier Nybø.

– Det er stort behov for flere lærere med god kompetanse i skole og barnehage, og regjeringen satser derfor på å utdanne flere lærere. Selv om det er flere som får tilbud, så er det fortsatt behov for å rekruttere enda flere til lærerutdanningene, sier Nybø.

Hun mener også at hovedopptaket til høyere utdanning viser at kritikken mot karakterkravet i matematikk for lærerstudenter, er feilslått. – Karakterkravet ble innført for å sikre økt gjennomføring på grunn av høyt frafall. Det er kanskje for tidlig å konkludere med at det å stille høyere krav gjør studiet mer attraktivt, men dette viser i alle fall at det ikke er færre som søker seg til lærerstudiet på grunn av karakterkravet, slik de rødgrønne partiene har hevdet.

Vil tredoble videreutdanningen av lærere.
Venstre har satset på lærerutdanningen både i og utenfor regjering.

Nesten 100.000 studieplasser tilbydt

Totalt er det sendt ut tilbud om studieplass til mer enn 98 000 søkere.

– Dette er bra både for studentene og resten av samfunnet. Kunnskap, utdanning og forskning er helt avgjørende for å takle utfordringene vi står overfor og for å kvalifisere til et stadig mer omskiftelig og krevende arbeidsmarked, sier Nybø.

– Regjeringen og samarbeidspartiene har hvert av de fem siste årene økt opptakskapasiteten, og totalt er det gitt midler til 4338 nye studieplasser. Vi er dessuten i gang med et arbeid som skal se på dimensjoneringen av, og innretning til, høyere utdanning, sier Nybø.

Mer om Venstres politikk på forskning og høyere utdanning

Flere IKT-studieplasser

IKT er et annet viktig område for Norge i fremtiden, og hvor regjeringen sammen med Venstre har bevilget penger til flere studieplasser over flere år. Antallet studieplasser som blir tilbudt i 2018 har økt med over 17 prosent, som er høyest av alle utdanningskategoriene.

– Mange av fremtidens utfordringer vil måtte løses med IKT og smart bruk av teknologi, og det er derfor er dette noe vi har prioritert når vi har opprettet nye studieplasser, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

[mc4wp_form id=”200299″]
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**