Presentasjon av Lottelise Folge

Foto: Privat

Jeg er 66 år, gift, har tre barn og foreløpig seks barnebarn. Jeg er utdannet innen helsefag og jus og har jobbet som journalist og redaktør i nesten 30 år. Nesten hele tiden har mitt fokus vært helse. De siste to årene har jeg jobbet som rådgiver i Norsk Pasientforening som har som har som et av sine hovedområder å hjelpe folk som har «kjørt seg fast» i helsevesenet. Det kan være alt fra å hjelpe pasienter med å få en «second opinion» i et sykdomsforløp, hjelpe folk med klager til fylkesmannen eller NPE Norsk pasientskade erstatning) eller bidra med ledsager hvis noen trenger å ha noen med seg til legen. En svært givende jobb der jeg kan bruke både fag og erfaring og ikke holde meg oppdatert på hvor skoen trykker i norsk helsevesen.

Jeg har fulgt norsk helsepolitikk siden 70- tallet og sett hvilke følger ulike politiske vedtak har fått for folkehelsen og helsevesenet som arbeidsplass- på godt og vondt. Det er ingen tvil om at norsk helsevesen er blant verdens beste, men det er ingen grunn til å hvile på sine laurbær. Både samfunn og sykdomsbilder er i konstant endring og vi må alle være villige til å tenke nytt.

En person sa til meg en gang at det er vanskelig å skape entusiasme rundt spørsmål om helse ved å snakke om forebygging. Men det gjør det ikke mindre viktig. Helse for meg er alt fra det at barn lærer seg gode matvaner og blir glad i natur, til at de lærer seg å ta hensyn til hverandre og snakke sammen om vanskelige ting – gode fundamenter for en god fysisk helse og psykisk velvære.

Det ligger mye god helse i gode barnehager og skoler og det kan ikke være tvil om at fagutdannede og kompetente lærere er blant de viktigste ressursene vi har til å oppdra dem som skal ta over etter oss.

Derfor er Venstres satsing på skole og barnehage en viktig årsak til mitt partivalg. Gode barnehager og skoler med dyktige og dedikerte lærere er for meg det viktigste grunnlaget for tidlig innsats og god folkehelse – kjernen i Venstres helsepolitikk.