Etnedal har mange muligheter

Syver Thon, Foto: Ingjerd Thon Hagaseth

– Hvis jeg hadde vært ordfører ville jeg brukt mye energi på muligheter, og utviklingspotensiale av kommunen, prioritert høyt markedsføring av kommunen og informasjon om hva vi har å by på, samt fokus på vår gunstige beliggenhet for arbeidsmarkedet på Dokka, Fagernes og Bagn, sier Syver Thon i Etnedal Venstre.

– Jeg hadde lagt stor vekt på å finne gode løsninger for å ta i bruk hele kommunen som attraktiv boplass. Økt innsats mot ungdommene som reiser ut for videreutdanning for å belyse muligheter, for å komme tilbake etter endt utdanning. Jeg ville jobbet for gode samarbeidsløsninger med nabokommunene, for å løse bl.a barnehagebehovet i Steinsetbygda, som naturlig har sin trafikk mot Fagernes. Jeg hadde søkt å løse samarbeidsproblemene, og fått på plass et fornuftig samarbeid med Nord Aurdal i det interkommunale brannvernkaoset. Økt satsing på å bruke våre kanaler i regionen som f.eks Valdres Natur- og Kulturpark. Jeg ville fortsatt ha et fokus på habilitet og likebehandling av alle innbyggere i kommunen. Jeg ville samtidig med å bruke administrasjonen til å yte gode lovpålagte tjenester, og holde orden på økonomien, styrket plan og næringsetaten fordi det er motoren i inntekts potensialet for kommunen. Altså fortsatt fokus på balanse i økonomien, men mer kreativitet og blikk for muligheter, seier Thon.

Hvem felleslista støtter av andre ordførerkandidater i en eventuell vippeposisjon avgjøres etter valget.

– Den største utfordringen for vår kommune er befolkningsnedgang, og derav for lite inntekter til å opprettholde et nødvendig og godt tjenestetilbud til innbyggerne i bygda. Derfor må vi skape bolyst, og markedsføre kommunen med vår gode beliggenhet i arbeidsregionen som nevnt over. Samtidig belyse våre gode oppvekstvilkår.

– Kommunesammenslåing?

– Nei, det er ingen tema for meg neste periode. Men vi må søke samarbeid på de områder som er nødvendig. Det er utvilsomt krevende å være liten i mange sammenhenger, og da må kommunen sette innbyggerne først, og sikre at vi har kompetanse og et tilbud på alle områder. Samarbeidet kan slik jeg ser det være aktuelt innen flere områder enn det vi har i dag.

Etnedal kommune har siste periode jobbet frem en ny arealplan. I denne planen har det vært enighet om at det meste av nye tomter skal ligge til allerede utbygde områder, og satsingsområder som Lenningen, Gamlestølen og Fjellsbygda. Dette resulterer i at mange områder og planer ble tatt ut, av forskjellige hensyn. Det var miljø og landbruk spesielt som var tema i utvelgelsen.
Dette handler også om kravene til infrastruktur som stilles i markedet i dag. Når det gjelder hyttebygging er dette en av de viktigste næringene vi har i Valdres i dag, men det må selvsagt være god planlegging, og tas nødvendige hensyn til miljø og landbruks interesser. Jeg mener Etnedal har god kontroll på dette fotavtrykket. Vi har enorme verneområder, som Langsua ved Lenningen, og hele Synnfjell-platået mellom Lenningen og Gamlestølen, som i praksis er vernet. Det som er like spennende, og som jeg er godt fornøyd med i den nye planen, er de justeringer, og muligheter som er gitt for den eksisterende hyttebebyggelsen i kommunen. Her ligger et enormt næringspotensial, og denne delen av hyttenæringen bidrar direkte til det lokale næringsliv.

Eiendomsskatt er et nødvendig onde. Det er viktig at vi holder denne så lav som mulig, men ser ikke at Etnedal har mulighet til å avskaffe denne slik situasjonen er nå.

– Nevn 3 ting du er fornøyd/misfornøyd med siste periode.

– Fornøyd med økt fokus på habilitetsspørsmål, og etterlevelsen av de «demokratiske lover». Vi har laget en spennende arealplan, som gir muligheter, og optimisme. Og så er jeg fornøyd med at jeg startet jobben med å få fokus på den flotte elva vår, og nedgroingen av den. Dette prosjektet lever videre med et godt samarbeid mellom kommunen grunneiere, og andre ildsjeler. Dette er noe av hva vi kan ta tak i for å heve attraktiviteten vår.

– Jeg er misfornøyd med at det går for sakte i det kommunale systemet, og flere gode prosjekter som kommunestyret har jobbet med, som kan gi muligheter stopper opp, i systemet.

Intervjuet har stått på trykk i avisa Valdres

Foto: Ingjerd Thon Hagaseth