Uttalelse: Et grønnere Vestland

Uttalelse vedtatt av Fylkesårsmøtet i Vestland Venstre 9. februar 2020

Det nye Vestland fylke er et spennende prospekt for fremtiden. Med et større fylke og flere ressurser har vi fått en mulighet til å forberede og utbrede fylkets tilbud for vestlendingene. Klimakrisen er her, og den er ekte. Vi er nødt til å kutte ned på utslippene våre – men da er det viktig at vi har de rammene som er nødvendig for å gjøre nettopp det.

Det er ikke tvil om at vestlendingene er nødt til å bruke mer kollektivtransport. For at vestlendingene skal bruke kollektivtransport må det være både enkelt og lønnsomt å gjøre det. Kollektivtransporten må være et reelt alternativ til bil. Det er den ikke i dag.

I dag er 5 % av de kollektivreisende tilhørende utenfor Sone A. Det er en nedgang på tallet reisende fra 90-tallet, både i prosent og totalt antall reisende. Vestland Venstre ønsker i større grad å fylle opp bussene som går rundt. Derfor ønsker vi at Vestland fylkeskommune skal gjennomføre et prøveprosjekt i en eller flere av takstsonene med kraftig redusert pris og en forpliktelse på 2-3 år.

Med en fylkessammenslåing er det naturlig at også fylkenes tilbud slås sammen. Å beholde de gamle fylkenes navn og tilbud er unødvendig komplisert. For at det skal være en fullverdig sammenslåing må både tilbudet og navnet på tilbudet er det samme over hele fylket.

Både Skyss og Kringom tilbyr “Ungdomsbillett” for ungdom fra henholdsvis 16-20 og 16-19 år, hvor det er mulig å reise fritt innad i fylket for en fast månedspris. Etter fylkessammenslåingen har ikke dette tilbudet endret seg – en ungdomsbillett hos både Skyss og Kringom er fortsatt kun gyldig innenfor deres områder. Det er derfor ikke mulig å reise på en ungdomsbillett fra Førde til Bergen, selv om det nå er i samme fylke. Dette sørger for at det er mindre lukrativt å reise kollektivt i Vestland fylke.

De to kollektivselskapene har også ulike aldersgrenser og rabatter for barn som reiser kollektiv. Barn under 6 år reiser gratis i hele Hordaland og barn under 4 år i Sogn og Fjordane. Voksenpris er fra 18 år i Hordaland og fra 16 år i Sogn og Fjordane. I tillegg er det en mulighet på buss i Hordaland at en voksen reisende kan ta med seg inntil fire barn fra 6 til og med 17 år gratis på lørdager, søndager og offentlige fridager. Det er i dag ingen gode tilbud til ungdommer under 16 år som bruker kollektivtransport til og fra fritidsaktiviteter der kollektivtilbudet er blanda mellom lokale transportører og regionale ruter som også plikter å kjøre lokale ruter. Gode kollektivvaner starter tidlig og derfor er det viktig at det er lav pris for å ha med barn på kollektivreiser.

Ferje- og hurtigbåttilbudet er viktig for å binde sammen hele fylket. Venstre har hatt et stort fokus på å redusere utslippene innenfor denne sektoren som er viktig bidrag for å reduseres klimautslippene i fylket. Det har mange steder blitt en svært stor økning i fergeprisene som får store konsekvenser for de som ikke har alternative transportmuligheter i sin hverdag. Vestland Venstre er bekymret for at om ikke staten bidrar mer for det grønne båtskiftet vil det medføre så høye kostnader for mange at det i praksis er en nedgang i tjenestetilbudet. Høye kostnader kan true bosetning i hele fylket og næringslivets mulighet til å drive regningssvarende med lokalisering i distriktet.

Vestland Venstre vil:

  • Fremskynde sammenslåingen av kollektivtilbudene
  • Gjøre det mulig å bruke både Skyss og Kringoms ungdomsbilletter i hele fylket
  • Ha rabattordninger for familier som reiser kollektiv i hele fylket
  • At barn under 10 år kan reise gratis med kollektiv
  • Ha et prøveprosjekt med reduserte priser i en eller flere takstsone på 2-3 år
  • Prioritere fergeavløsningsprosjekt slik at en vri kostnadsbildet fra drift til investering.
  • Jobbe for at fergesektoren får nødvendige driftsmidler slik at kostnadsbildet ikke overstig konsumprisindeksen.