Uttalelse: Fremtiden er elektrisk

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Uttalelse fra Fylkesårsmøtet i Vestland Venstre 9. februar 2020

Dersom vi skal forhindre at den globale oppvarmingen får katastrofale konsekvenser for kloden vår må vi handle nå.

Alle virkemidler må tas i bruk for å løse klimakrisen. Hvis vi tar forbehold mot alle mulige løsninger for å kutte utslipp, blir det heller ikke noen grønn omstilling i tide.

Selv om nesten hele kraftsystemet i Norge er fornybart, er kun halvparten av energibruket det. Det kommer av at mesteparten av transportsektoren og store deler av industrien fortsatt bruker har fossile brensler som den primære kilden til energi.

Beregninger fra Statnett viser at vi kan halvvere Norges klimagassutslipp dersom vi erstatter 66% av dagens fossile energibruk med fornybar strøm. Det betyr at vi trenger omtrent 40 TWh med fornybar energi for å erstatte det fossile forbruket.

Kostnadene for ny vindkraft på land er nå så lave at det med dagens kraftpriser er lønnsomt å bygge ut ny vindkraft uten subsidier i Norge. Ifølge Statnett vil norsk vindkraftproduksjon firedoble seg i løpet av tre år. Samtidig er det mange prosjekter innenfor vannkraften som ikke blir realisert fordi det ikke er lønnsomt for kraftselskapene, selv om det er lønnsomt og klimavennlige for samfunnet som helhet.

Vi trenger mer fornybar strøm fordi vi både skal gjennomførende en omfattende elektrifisering og fordi vi skal tilby balansekraft til andre europeiske land. For å løse klimakrisen trenger vi internasjonalt samarbeid. Klimagasser kjenner ingen landegrenser, og da kan ikke politikken gjøre det heller. Europeisk samarbeid for forpliktende utslippskutt må være en bærebjelke i den norske klimapolitikken de kommende årene. Europa står foran en fornybarrevolusjon, men trenger fortsatt tilgang på regulerbar strøm når solen ikke skinner og vinden ikke blåser. Å bygge strømkabler til utlandet gjør at Norge fremskynder den grønne revolusjonen i Europa, samtidig som vi kan tjene gode penger på å eksportere ren, fornybar strøm til et kontinent som har et mer fossilt energisystem.

Norge har i dag et kraftoverskudd, og det kommer vi til å ha også i fremtiden. Men når vi vet at det kun er 26% av strømmen som produserer i verden som er fornybar, må vi også gjøre for del for å øke den fornybare strømproduksjonen globalt. Som en stor eksportør av forurensende olje og gass har Norge et særlig ansvar for å hjelpe gjennom den grønne omstillingen globalt.

Vestland Venstre vil:

  • Gjennomføre en omfattende elektrifisering av det norske energiforbruket
  • Bygge ut mer fornybar energi i årene som kommer
  • Få på plass en ny rammeplan for vindkraft på land som tar hensyn til verdifulle naturinteresser
  • Sørge for at kommunene får en større del av skatteinntektene fra landbasert vindkraft
  • Endre skattesystemet for vannkraft, slik at oppgraderinger som er lønnsomme for samfunnet, også lønner seg for kraftselskapet