Aps ulveforslag i strid med internasjonal avtale

Ulv i Østmarka. Ola Elvestuen påpeker at Bernkonvensjonen forplikter Norge til å ta vare på rovdyr som ulv. , Foto: Ivar Knai

Det er ikke mulig å gjennomføre forslaget uten å bryte våre internasjonale avtaler. – Arbeiderpartiet legger opp til å bryte internasjonale forpliktelser. Det er oppsiktsvekkende, understreker Venstres Ola Elvestuen.

Elvestuen er ikke overrasket over at Arbeiderpartiet vil skyte mer ulv. Han påpeker imidlertid at Bernkonvensjonen forplikter Norge til å ta vare på rovdyr som ulv. Se vurdering nederst i saken.

Ola Elvestuen
– Arbeiderpartiet prøver å skape forventninger om at dette er enkelt, men endringen de foreslår vil enten bryte med Bernkonvensjonen eller bety absolutt ingenting, sier Ola Elvestuen (V).

– Dette er en internasjonal avtale som er vedtatt. Den er Norge forpliktet til å følge. Det er Venstre glad for. Arbeiderpartiet prøver å skape forventninger om at dette er enkelt, men endringen de foreslår vil enten bryte med Bernkonvensjonen eller bety absolutt ingenting. Derfor vil heller ikke forslaget bidra til å dempe konfliktene, snarere tvert imot, understreker Elvestuen.

Aps forslag i Stortinget

Arbeiderpartiet har nylig lagt fram et forslag i Stortinget som skal gjøre det mulig å skyte flere ulver. Det gjør partiet i et representantforslag om en ny bestemmelse i naturmangfoldloven. I bakgrunnen for forslaget skriver de: «Dette innebærer at når en bestand ligger over bestandsmålet, må bestanden reguleres». Arbeiderpartiet har også tatt til orde for å skyte to ulveflokker innenfor ulvesonen, slik også Senterpartiet vil.

– Bestandsmålet er satt for å sikre arten. Dessverre mener flere partier at bestandsmålet er en maksgrense for antall ulv i Norge, påpeker Elvestuen.

Reagerer kraftig

– Arbeiderpartiet var et styringsparti, men legger nå opp til en politikk som både svekker naturmangfoldloven og vil være i strid med Bernkonvensjonen. At Arbeiderpartiet nå er villig til å bryte våre internasjonale naturforpliktelser er oppsiktsvekkende. For folk som bryr seg om naturmangfold, truede arter og internasjonale avtaler, så må dette være svært skuffende, understreker han.

Fem punkter: Hvorfor bryter Aps forslag med internasjonal avtale?

  • Arbeiderpartiet foreslår å endre naturmangfoldloven. De foreslår at bestandsmålet for ulv vedtatt av Stortinget skal vektlegges tyngre i beslutninger om å felle ulv innenfor ulvesonen. Kilde: Stortinget.
  • Dagens rovdyrforvaltning baseres på flere vedtak: a) vedtak om bestandsmål i «ulveforliket». b) Naturmangfoldloven. c) Bernkonvensjonen som Norge ratifiserte 27. mai 1986.
  • I Bernkonvensjonen er det to grunnvilkår som må foreligge for felling av ulv: «Det må ikke finnes noen annen tilfredsstillende løsning enn felling, og uttaket må ikke true bestandens overlevelse.»
  • Å tillate felling av ulv kun ut fra bestandsmålet innebærer at vilkåret om annen tilfredsstillende løsning ikke er oppfylt.
  • Derfor: En eventuell endring av naturmangfoldloven, slik at den gir hjemmel for å felle ulv basert på bestandsmålet (slik Ap foreslår), vil være i strid med Bernkonvensjonen.