Til innhold

Uttalelse: Politikk tilpasset en ny tid

Venstre søker politiske rådgivere (heltid eller deltid) med bred erfaring til vårt rådgiverteam i Venstres stortingsgruppe. Arbeidet vil dekke flere ulike fagfelt innen Venstres sentrale politikkområder, særlig klima, miljø, transport, næring og arbeidsliv., Foto: iStock, Getty

Europa har de senere årene opplevd gjennomgripende endringer. Nasjonalkonservativ ideologi kaster igjen sin skygge over det politiske landskapet, og vi må ikke se lengre enn til Polen for å iaktta alvorlige krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter. Polen og Ungarn fører begge en politisk utvikling i autoritær retning som påvirker store deler av Europa. Rettstaten undergraves på vårt eget kontinent.

Storbritannias beslutning om å forlate EU, EUs østlige medlemslands nei til unionens klima- og innvandringspolitikk, samt etableringen av nasjonalistiske partier, stiller oss overfor helt nye prøvelser. Donald Trumps proteksjonistiske og splittende linje bidrar også til å undergrave den politiske stabiliteten. Politikken polariseres.

Venstre må være det fremste partiet til å adressere slike urovekkende politiske dreininger. Som et liberalt parti ligger det i vårt oppdrag å være en motvekt til populisme, nasjonalisme og vitenskapsfornektelse. I en verden der enkeltmenneskets rettigheter stadig innskrenkes må Venstre være et fyrtårn for liberale velgere og kjempe kampen for frihet for alle.

De siste årene har vist at velgerne ønsker partier som har et tydelig budskap. Vi har sett fremgang blant liberale partier i mange andre europeiske land. Enkelte har rendyrket sin liberale profil i verdispørsmål. Samtlige omfavner det europeiske samarbeidet, og er tydelige motstandere av nasjonalpopulismen. Vår tids største utfordringer kjenner ingen nasjonalitet eller landegrenser. Følgelig er svaret mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre.

Skal Venstre vinne oppslutning og fortsatt være et politisk fyrtårn må vi uten blygsel tydeliggjøre vårt politiske ståsted og profil. I vår tid har en ny politisk akse oppstått: aksen mellom det åpne og lukkede, det globale og nasjonalstaten. Enkelte partier tyr til populisme og proteksjonisme som lettvinte løsninger. Bergen Venstre tar kampen for det liberale og felleseuropeiske.

Venstre må foreta en intern selverkjennelse og oppnå en felles målsetning om hva vi vil i møtet med vår tids største utfordringer. Vi må gjenfinne partiets raison d’etre. Bergen Venstre mener et slikt overordnet mål må være å ivareta enkeltmenneskets friheter, samt styrke det internasjonale samarbeidet. I et slikt perspektiv må vi se forbi nasjonalstatens grenser og bidra til å forme en politikk for fremtiden.

Venstre må være en forkjemper for:

  1. Norsk EU-medlemskap
  2. Å kutte klimagassutslippene
  3. En rausere asyl- og flyktningpolitikk
  4. Mer fornybar energi
  5. Å liberalisere bioteknologiloven
  6. Å sikre personvernet
  7. Bedre dyrevelferd
  8. Ny ruspolitikk
  9. Frihet i skolen
  10. Velferdsstatens bærekraft

Venstre skal kjempe for frihet for alle. Da må vi utvikle politikk for fremtiden. I møtet med verdensomspennende utfordringer må Venstre fremstå som en sterk og rasjonell stemme. Bergen Venstre vil at Venstre skal stå fremst i kampen mot populisme. Dette gjøres best ved økt europeisk integrasjon og liberale verdier.

Kilder: Uttalelsen “Politikk tilpasset en ny tid”, vedtatt på Oslo FrPs årsmøte 29. februar 2020

Vedtatt på styremøte i Bergen Venstre, 10. mars 2020.