Stortinget vedtar ny krisepakke for studenter, kommuner og kulturlivet

Ola Elvestuen
Vi øker studentstøtten og sikrer kollektivtrafikken. Samtidig er vi enige om en serie tiltak for små og store bedrifter som nå rammes av krisen, sier Ola Elvestuen., Foto: Klima- og miljødepartementet

– Det viktigste nå er at vi sikrer samfunnskritiske funksjoner, som kommuner, helsevesen og NAV, slik at de kan gjøre den viktige jobben med å sikre liv og helse og sørge for at folk ikke mister sitt livsgrunnlag som følge av krisen, sier Ola Elvestuen.

Finanskomiteen på Stortinget har jobbet på spreng de seneste dagene for å samle seg om nye tiltak for å møte den alvorlige kristen vi opplever. Partiene står samlet om en ny, omfattende tiltakspakke for kommunene, for NAV og helsevesenet, for studenter og foreldre og for kulturlivet.

– Stortinget er beredt til å gjøre det som trengs

– Krisen påvirker alle deler av samfunnet. Stortingets oppgave er å sørge for at nødvendige tiltak blir iverksatt raskt og effektivt, slik at trygghet og sikkerhet kan ivaretas over hele landet. Både kommuner, statlige virksomheter, næringsliv og enkeltmennesker gjør nå en stor innsats, og Stortinget er beredt til å gjøre det som trengs for å sørge for at hjulene holdes i gang, under og ikke minst etter krisen, sier Elvestuen.

Stortinget vedtok mandag en første krisepakke som særlig rettet seg mot folk som permitteres eller av andre årsaker får sine inntekter midlertidig redusert. Regjeringen har også innført omfattende lånegarantiordninger for næringslivet, spesielt små og mellomstore bedrifter som får problemer med sin likviditet. Selvstendig næringsdrivende og frilansere fikk utvidet sine sosiale rettigheter i forrige runde, og nå følger Stortinget opp med tiltak for å ivareta også studenter og lærlinger.

– Det er mange studenter som er avhengig av inntekter fra deltidsjobber, og som i utgangspunktet ikke har rettigheter ved permittering. Jeg er veldig glad for at Stortinget nå samler seg for å gjøre situasjonen litt enklere å håndtere for studenter og lærlinger, og har fulll tillit til at regjeringen raskt vil kunne gjennomføre de tiltakene Stortinget ber om, sier Elvestuen.

– Takk til alle som sørger for at samfunnet fortsetter å fungere

– Jeg vil takke alle de som nå jobber på spreng for å sørge for at samfunnet fortsetter å fungere under denne krisen. Situasjonen krever mye av oss alle, særlig de som jobber i helsevesenet, men også alle andre som bidrar, enten det er med å hjelpe naboen med å handle eller sørger for at barn som ikke får gått i barnehagen tas godt vare på. Det er en stor dugnadsånd som preger landet vårt nå, og det er akkurat den dugnadsånden vi trenger for å komme oss gjennom denne krisen, avslutter Elvestuen.

Tiltak som vedtas av Stortinget i dag:

  • Kommunene skal kompenseres for urimelige virkninger av bortfall av skatteinntekter og settes i stand til å håndtere konsekvensene av koronapandemien uten at de går til det skritt å permittere ansatte
  • Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.
  • Stortinget ber regjeringen sikre tilstrekkelige midler til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet for å dekke uforutsette og nødvendige kostnader knyttet til pandemien, og komme tilbake til Stortinget med forslag til tilleggsbevilgninger
  • Skatteetaten og kommunene skal prioritere sammfunnskritiske oppgaver, omstilling av skatteoppkreving stilles derfor i bero.
  • Inntektssikring for lærlinger utvides til å også gjelde de som blir permittert uten å miste lærlingplassen helt
  • Stortinget ber regjeringen overfor kommunene bidra til at kritiske tjenester, som apparatet for særlig utsatte barn og unge, avlastningstiltak for familier med stor omsorgsbelastning, barnevernet og krisesentrene sikres forsvarlig drift, og fremme eventuelle bevilgningsforslag som er nødvendig for å sikre dette i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2020
  • Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en midlertidig nedsettelse av arbeidsgiveravgiften med 4 prosentpoeng for en termin, tilsvarende to måneder.
  • Regjeringen bes utarbeide en tidsavgrenset krisepakke for Svalbard på grunn av konsekvensene koronaviruset har hatt og vil får for bosetningen på Svalbard