Rusavhengige er en sårbar risikogruppe

Venstres Carl Erik Grimstad og FHN-leder Arild Knutsen besøkte Brugata og Storgata i Oslo hvor mange rusavhengige har kommet til de siste ukene etter korona-pandemien brøt ut., Foto: Thomas Lien

– Akkurat nå er tilbudet for rusavhengige nærmest ikke-eksisterende. Det er uverdige tilstander i ulike rusmiljøer nå, og vi mangler et lavterskeltilbud, sier Carl-Erik Grimstad, Venstres helsepolitiske talsperson.

– Rusavhengige som gruppe har dårlig helse i utgangspunktet. Om smitten skulle spre seg i denne gruppen, vil det føre til at mange flere innleggelser på norske sykehus. De er en sårbar risikogruppe og må behandles deretter, sier Carl-Erik Grimstad.

Grimstad vil at staten skal dele ut opioidholdige medikamenter på gaten til alle rusavhengige som trenger det. I dag brukes slike medikamenter i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) av rundt 8000 ruspasienter, som får behandling for heroin- og opioidavhengighet.

Rusbrukere er rammet hardt av krisen

Carl-Erik Grimstad møtte blant andre Janne Andresen som støtter forslaget om å dele ut medikamenter.

I dag besøkte Grimstad og FHN-leder Arild Knutsen Brugata og Storgata i Oslo hvor mange rusavhengige har kommet til de siste ukene etter korona-pandemien brøt ut. Der møtte de blant andre bruker og FHN-representant Janne Andresen som støtter forslaget om å dele ut medikamenter.

– Mange i LAR får nå rausere henteordninger, men dessverre er det ikke lavere terskel for de utenfor LAR for å få substitusjonsmedisin, sier Arild Knutsen.

Rusbrukere er rammet hardt av krisen. Matserveringer er stengt ned, og overnattingstilbud har mange steder blitt drastisk redusert. Heller enn mat og tak over hodet får brukere utlevert soveposer og matpakker.

– Ingen liv er verdt mer enn andre.

– Ingen liv er verdt mer enn andre. På samme måte som vi tar radikale grep for å skjerme eldre og syke, må vi trygge en gruppe som er ekstra sårbar i denne krisa, sier Grimstad.

I dag får de fleste brukere i LAR utlevert begrensede mengder medikamenter, nok til en eller to dager, for å forhindre lekkasje til det illegale markedet.

– Det er ingenting i veien med å gi folk en raus mengde medisiner. Folk skal vite at de får medikamentene de trenger, og at de få nok til at de slipper å kjøpe stoff på gata, sier han.

– Hvis det ikke gjøres blir det mye verre både for brukerne og resten av samfunnet.