Minneord Karl Ravndal

Karin S. Frøyd

En kjær venn og et trofast partimedlem har forlatt oss. Vi i Venstre har så umåtelig mye å takke Karl Ravndal for. Han døde 8. juni 2020, nær 97 år gammel.

Karl Ravndal kom til Larvik som 9-åring. Familien flyttet fra Ålgård i Rogaland fordi hans far fikk jobb som sauebonde hos Treschow på Bergeløkka. Han utdannet seg til agronom ved Fossnes landbruksskole og gikk også handelsskole.
Med sin kjære kone Vera (født Gjertsen, Lamøya) bosatte han seg på Gjein gård i Stokke. Der hadde de både kuer og hester. I 1955 gikk flyttelasset til Tenvik hvor de har bodd siden.

Før Karl Ravndal begynte å jobbe i Felleskjøpet i Larvik, var han forsikringsagent i Vesta Hygea. I Felleskjøpet jobbet han på kontoret i Kanalgata. Her var han en avholdt og dyktig medarbeider og trivdes godt. Han hadde mye kontakt med bøndene i distriktet og hadde en bred kontaktflate.

På den romslige tomta på Tenvik ble det mye hagestell, og han var opptatt av blomster og dyrking av grønnsaker. Hobbyene var brevduer og kaniner. Han var glad i dyr og natur. I tillegg til dette var Karl veldig opptatt av sport. Han kunne det meste både av rundetider, rekorder og tabeller. Både Karl og Vera var veldig glade i sang og musikk, og sammen var de hver fredag, hver sommer faste gjester på Bøkejazzen fram til Karl var 95 år. Han var også glad i å spille munnspill. Karl var glad i matlaging, og både han og Vera likte å invitere til sammenkomster og hyggelig lag. Da vet vi at Vera spilte gitar og det var allsang med gamle slagere.

Karl Ravndal på sin 95-årsdag

Karl brukte mye av sin tid i politikken og har gjort en stor og viktig innsats for samfunnet. Han var trofast medlem av Venstre i nesten 60 år. Gjennom sitt mangeårige, aktive virke i fylkes- og lokalpolitikken satte han preg på partiet. Han var fylkessekretær i 1/3 lønnet stilling i Vestfold Venstre fra 1971 og i noen år. Seinere ble det ubetalte styreverv i fylkeslaget i en årrekke. Han tok ofte kontakt med sentrale politikere dersom det var noe han hadde på hjerte. For sin iherdige innsats i fylket ble han i 2007 utnevnt til æresmedlem.

I sitt lokalpolitiske virke kom Karl Ravndal med i skolestyret i Brunlanes i 1964. Seinere ble det to perioder i kommunestyret, fra 1967-71 og fra 1975-79. I flere år var han leder av rådet for psykisk utviklingshemmede i sør-fylket inntil dette ble nedlagt på grunn av ny reform og nye organiseringer. I to perioder var Karl medlem av eldrerådet i Larvik. Der var han svært aktiv og ivret stort for flere sykehjemsplasser i kommunen.

Karl Ravndal var med i styret i Brunlanes Venstre i flere år. Seinere ble det styreverv i Larvik Venstre, fra 1988 og i en årrekke. Karl var veldig opptatt av at vi som politikere skulle dra på befaring for å bli godt kjent i kommunen og på den måten sette oss godt inn i sakene. Han hadde sin styrke i det organisatoriske arbeidet samtidig som han var en positiv og ivrig pådriver for Venstres politikk. Han hadde mange ideer og satte dem ut i livet. Det var hans fortjeneste at Larvik Venstre over flere år hadde eget partikontor, først i Prinsegata og seinere i kommunens utflyttede lokaler på Storgata, i tilknytning til Festiviteten.

Han var en engasjert debattant og var aldri redd for å ta ordet og si sin mening. Vi lyttet når Karl hadde noe å si. Når han tok ordet, gikk han rett på sak med sin tydelige, veltalende stemme. Han snakket oftest vennlig, men kunne også være streng, bestemt og sta når det var nødvendig. Slik var han, ikke bare internt i Venstre, der gruppemøtene var politiske verksteder med stor takhøyde, men også utad.

Karl og Vera var et flott par, et radarpar, og de var alltid så samstemte og vennlige mot hverandre. Det er vemodig å tenke på at Vera nå er på sykehjem og at Karl nå er borte, etter et kort sykeleie. Selv bodde Karl hjemme på Tenvik nesten til det siste.

Selv om Karl Ravndal hadde årene og et langt liv bak seg, var han fremdeles ungdommelig av sinn. Karl var en hedersmann og en flott personlighet som vi i Venstre satte stor pris på. Tankene går til dere i familien Ravndal som har mistet en elsket ektemann, vennlig pappa, morfar og oldefar. Vi har alle mye å takke Karl for.

Aina Dahl, fylkesleder Vestfold og Telemark Venstre
Karin S. Frøyd, styremedlem Larvik Venstre