Trine Skei Grande med i personvernkommisjonen

Trine Skei Grade
Venstre-leder Trine Skei Grande, Foto: Mona Lindseth

Regjeringen har i dag utnevnt personvernkommisjonen, som Venstre har fått gjennomslag for å opprette i regjeringsforhandlinger. Trine Skei Grande er blant medlemmene i komiteen, som skal ledes av John Arne Moen, sjefredaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa.

– Å sitte i personvernkommisjonen blir både spennende og viktig, sier Grande. Hun mener personvern ikke får den oppmerksomheten i offentligheten som det fortjener.

– Stortinget har nettopp vedtatt en etterretningslov, som i praksis innebærer overvåkning av de fleste norske borgeres kommunikasjon med hverandre. Venstre stemte mot den overvåkningen, men det var ikke lett å få en offentlig debatt om saken, sier hun.

Personvern har vært en viktig sak for Venstre i lang tid. Vi kjempet blant annet mot datalagringsdirektivet, og flere av Venstres politikere deltar aktivt i debatten om personvernspørsmål.

Solveig Schtyz om smittestopp-appen


Grunde Almeland om grindr-skandalen


Iselin Nybø om digitalt grenseforsvar

– For Venstre er det klart at alle borgere har rett til å ivareta privatlivets fred, uten at staten eller internasjonale teknologigiganter ser alt du gjør. I en tid der mer av kontakten vi har med hverandre er digital, og kan lagres og søkes i av andre, så er det utrolig viktig at vi har godt personvern innebygd i systemene vi bruker. Det er både et teknisk og et juridisk spørsmål, og jeg gleder meg til å få jobbe grundig med dette sammen med en god gjeng av flinke fagfolk, sier Grande.

– Alle borgere har rett til å ivareta privatlivets fred, uten at staten eller internasjonale teknologigiganter ser alt du gjør, sier Trine Skei Grande

– Det er viktig at Norge tar del i den digitale utviklingen, slik at norske virksomheter er konkurransedyktige og vi får en effektiv offentlig sektor. Samtidig må vi sikre at personopplysninger til norske borgere ikke misbrukes eller kommer på avveie. Vi må ivareta denne balansen på en god måte. Personvernkommisjonens utredning vil gi verdifull kunnskap om hvordan vi skal oppnå dette, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Personvernkommisjonen skal levere sin utredning innen 1. desember 2021.

Utvalget består av:

 • John Arne Moen, redaktør, Steinkjer (leder)
 • Tor-Aksel Busch, pensjonist, Askim
 • Trine Skei Grande, stortingsrepresentant , Oslo
 • Trude Haugli, professor, Tromsø
 • Haakon Hertzberg, assisterende direktør, Drammen
 • Marianne Høyer, nemndleder, Trondheim
 • Finn Lützow-Holm Myrstad, fagdirektør, Oslo
 • Toril Nag, konserndirektør, Sandnes
 • Ingvild Næss, Chief Privacy and Data Trends Officer, Oslo
 • Jill Walker Rettberg, professor, Bergen
 • Helge Veum, stabssjef, Ålesund
 • Dag Wiese Schartum, professor, Oslo
 • Oddhild Aasberg, juridisk seniorrådgiver, Brønnøysund