Venstre vil gjenreise Ekserserhuset i Bergen

Julie Andersland, gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Bergen, Foto: Jarand Boge

Venstres gruppeleder, Julie Andersland, stilte et muntlig spørsmål i bystyret om status på prosessen for å gjenreise Ekserserhuset i Bergen. Les spørsmålet og svaret hun fikk fra kulturbyråden her.

Ekserserhuset som ble oppført i 1821, og er ansett som Bergens første kulturhus. Trebygget har imidlertid vært demontert siden 2001, og Venstre har lenge vært en av pådriverne for å få gjenreist Ekserserhuset. I bystyremøtet 20. oktober stilte Venstres gruppeleder, Julie Andersland, et muntlig spørsmål om status på prosessen for å få gjenreist bygget.

Spørsmålet fra Julie Andersland

Bystyret vedtok i april 2020 at den såkalte «krigsskadetomten» i Baneveien skal avsettes til gjenreising av Ekserserhuset. I vedtaket i saken ber bystyret byrådet gå i dialog med relevante aktører med mål om å utrede ulike alternativer for finansiering, eierskap og drift av et gjenreist Ekserserhus. Flere medieoppslag i høst – der det for eksempel fremgår at Bergen Sentrum AS heller vurderer en annen plassering for fremtidens pepperkakeby enn i Ekserserhuset – skaper imidlertid usikkerhet om det videre arbeidet med gjenreisingen av huset.

Hva er status i arbeidet og hvordan jobber byrådet videre for å bidra til at Ekserserhuset kan gjenreises?

Svaret på spørsmålet fra kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG)

Tusen takk for spørsmålet, og vi setter pris på å kunne orientere om prosessen med Ekserserhuset.

I april ba bystyret byrådet gå i dialog med relevante aktører for å utrede ulike alternativer for finansiering, eierskap og drift av et gjenreist Ekserserhus. Siden da har jeg gjennomført en møterekke med forskjellige interessenter og nærmiljøorganisasjoner for å høre deres synspunkter og ideer.

Det er avholdt møter med representanter for Sparebanken Vest, byantikvaren, GJEVE, Bergen ByLiv, Sydnes og Nøstet velforening, Fortidsminneforeningen, Amatørkulturrådet, samt Bergen Sentrum AS, CUBUS arkitekter og Nøstegaten Eiendom.

Gjennom møtene med eierne av tomten i Nøstegaten, kom det frem at begge eierne er positive til at Ekserserhuset gjenreises på tomten i Baneveien slik Bystyret har vedtatt.

Det er sterke ønsker og visjoner både i nærmiljø og blant frivilligheten for hva dette huset kan bli, og målet er å lande på en løsning der flest mulig blir fornøyd og som treffer flest mulig behov. Det er ønskelig å gjenreise huset i en gjenkjennelig form, men i en slik stand at det kan brukes for å skape aktivitet i området.

Dette vil muligens innebære at det må graves ut en kjeller til tekniske rom og støttefunksjoner for huset. Det er ikke tidligere gjort grunnundersøkelser på tomten med tanke på grunnvann og forurensning, og Byantikvaren har derfor anbefalt at det gjøres en miljøbrønnundersøkelse for å få avdekket eventuelle utfordringer med tanke på utgravingen av kjeller. Dette er nå satt i gang av byrådet.

Byråden ønsker å involvere og ha en god dialog med relevante aktører i det videre arbeide

Vi har god erfaring med brukerinvolvering i forbindelse med prosessen med Åsane kulturhus, samt det kommende Fyllingsdalen kulturhus. Jeg gleder meg til å sikre god medvirkning opp mot ekserserhusprosjektet.