Venstre vil ha overgang fra en lineær til en sirkulær økonomi

August Simonsen - bysykkel
Foto: Yngve Horvei

I dagens bystyremøtet stilte Venstres bystyrepresenstant, August Simonsen, et muntlig spørsmål vedrørende hvordan byrådet arbeider for å ta Bergen fra en lineær til en sirkulær økonomi. Les spørsmålet og svaret han fikk fra klima- og miljøbyråden her.

Nordmenn ligger i dag i verdenstoppen på forbruk per innbygger, med tre ganger større forbruk enn den gjennomsnittlige europeer. Vi er i ferd med å bruke opp klodens ressurser med dagens lineære økonomi, og vi utvinner nye råstoffer for å lage produkter som etter kort tid ender opp som avfall. Ifølge FN vil vi trenge tre jordkloder for å opprettholde dagens forbruksmønster i 2050.

Byrådet skriver i sin plattform at de vil jobbe systematisk for å redusere avfall og øke gjenbruk, materialgjenvinning og energiutnyttelse. Både blant innbyggere og i kommunens egen virksomhet. Dette kan blant annet gjøres gjennom å utarbeide en strategi for redusert materielt forbruk. Som en del av dette arbeidet skriver byrådet at de ønsker se på mulighetene som ligger i et kommunalt reparatørregister og i Circle City Scan. Byrådet skriver videre at de vil etablere brukthaller og legge til rette for reparasjonsverksteder i alle bydeler, samt samarbeide med næringslivet om å redusere matsvinn.

Hvordan arbeider byrådet for bidra til overgangen fra en lineær til en sirkulær økonomi?

Svaret fra klima- og miljøbyråd Eline Aresdatter Haakestad (MDG)

I Bystyresak 246/20 om Planstrategi for Bergen er det beskrevet at det er behov for en strategi for å redusere råvarebruk, avfall og utslipp, og øke gjenbruk, materialgjenvinning og energiutnytting, både blant innbyggerne og i kommunen sin egen virksomhet, og arbeidet med Sirkulære Bergen – strategi for redusert materielt forbruk skal derfor starte opp.

Bergens nye klimaetat er som kjent nylig startet opp, men er allerede godt igang med arbeidet med blant annet sirkulær økonomi. Bergen har også gjennom circular cities declaration forpliktet seg til dette viktige arbeidet.

I Bergen samarbeider vi med flere aktører, som Vestland fylkeskommune, UiB og andre, for å fremme sirkulær økonomi. Både gjenbruk og sirkulær økonomi er noe vi har et stort fokus på både når vi nå skal rullere Grønn strategi, og den interne klima- og miljøplanen til kommunen.

Klimaetaten arbeider nå med en mulighetsstudie som skal kartlegge nåsituasjonen og vise Bergen sitt potensiale innenfor sirkulær økonomi. Det har blitt gjennomført en spørreundersøkelse i forbindelse med denne studien, og denne rapporten ferdigstilles i begynnelsen av februar. Denne vil blant annet se på produksjon og forbruk, bygg, matsystem, og mobilitet. Disse funnene vil også bli implementert som en del av vår fremtidige klimastrategi.