Hvorfor er verdens kanskje beste plante fortsatt ulovlig i Norge?

Fiber fra hamp, Wikipedia

Følgende uttalelse ble vedtatt på det digitale fylkesårsmøtet til Vestfold og Telemark Venstre 13. og 14. mars:

Planten har gjennom historien ikke bare gitt menneskets de beste og de mest effektive tekstiler, tauverk, seil, bygningsmaterialer, men også mat, medisin, olje og brensel. Før inntoget av bomull, polyester og andre komposittvarianter var for eksempel 90% av klærne og det meste av tauverk laget fra den overlegne kvaliteten av fibre fra denne planten. Oljen fra frøene gir også sunnere matoljer og bedre balanserte proteiner enn fra våre andre jordbruksplanter.

Den er hardfør, rasktvoksende og klarer seg fint uten sprøytemidler og gjødsling, og har vært en naturlig del av norsk jordbruk siden vikingtiden frem til midten av 1900-tallet. Bruksområdene er nærmest uendelige og 100% av planten kan unyttes. Den kan være en viktig brikke for miljø- og klimavennlig utvikling i verden ved at den effektivt kan utkonkurrere og erstatte mange varer som oppfattes som miljøverstinger, og den forbruker mer CO2 og frigjør mer oksygen enn andre planter fordi den vokser så raskt og krever så lite.

Planten begynte å forsvinne fra markedet i årene etter 1. verdenskrig før den ble forbudt i store deler av verden på 1960-tallet, også i Norge. I resten av verden er planten nå på vei tilbake, inkludert i EU, og det forventes en ny storhetstid for hamp. Hamp inneholder kun neglisjerbare mengder av rusmiddelet THC, og industrihamp gir en rusvirkning på linje med melk og brød.

For Venstre er det uforståelig å opprettholde et forbud mot dyrking, produksjon og utvikling av en plante, kun fordi den er i slekt med en rusbringende variant. Det er som å forby huskatter i frykt for løver og tigre, eller forby melk og brød for barn under 18 år, fordi de inneholder spormengder med alkohol.

Vestfold og Telemark Venstre ønsker at lokale ildsjeler og norske bønder kan gå foran i utviklingen av norskproduserte kvalitetsprodukter basert på hamp.. Det kan være begynnelsen på en ny æra med hamp som en naturlig og fornuftig del av vårt jordbruk. Oseberg Vikingarv, Viking er i Vestfold og Telemark, og Midgardsblot har slått seg sammen med et team med lang erfaring fra tekstilbransjen, tekstilproduksjon og butikkdrift. Disse ønsker å utvikle norskproduserte materialer av hamp.

Vestfold og Telemark Venstre vil legge til rette for kortreist industriell hamp i Norge, for forskning og utvikling av hamp i norsk tekstilbransje, bane vei for økt salg av andre norskproduserte og miljøvennlige produktalternativer både innen- og utenlands.