Abid Raja vant Bokhandlerprisen 2021

Venstre-nestleder Abid Raja har vunnet Bokhandlerprisen for sin biografi, "Min skyld"., Foto: Oda Scheel

Venstre-nestleder Abid Raja har vunnet Bokhandlerprisen for sin biografi, “Min skyld”.

– Jeg er dypt takknemlig over å få denne prisen fra de som er litteraturens førstelinjetjeneste, selve grunnstammen for å formidle litteratur. Bokhandlere leser i sum hundrevis av ulike bøker i året, og det føltes som en ønsketenkning, en drøm, bare å bli nominert til denne prisen. Jeg må faktisk klype meg i armen for det føles nesten ikke sant at jeg får denne prisen, at min bok er valgt som favorittboken blant alle de som jobber ute i norsk bokhandel. Jeg jobber med å føle på at jeg fortjener den, og den følelsen skal jeg nok måtte jobbe med en stund til, sier Raja.

Brutalt ærlig historie

Bokhandlerprisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel, og ble utgitt for første gang i 1948. “Min Skyld” er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap. Det var ikke bare lett å skrive den, ifølge Raja:

– Da jeg jobbet med boken var jeg veldig i tvil om hvordan mottakelsen ville bli, om leserne kom til å forstå hva jeg ønsker å formidle med boken og om boken ville nå frem til lesernes følelser. Jeg har nå fått hundrevis av overveldende og rørende tilbakemeldinger, og sammen med denne prisen fra bokhandlerne føler jeg har klart å nå mitt mål med boken, som er å skape håp om at vi kan bli kvitt noe av skylden og skammen vi alle bærer på, at vi kan leve friere liv.

Å skape håp om at vi kan bli kvitt noe av skylden og skammen vi alle bærer på, at vi kan leve friere liv

Abid Raja, om sitt mål med boken

– Jeg ser frem til å fortsette å formidle budskapet i boken, og jeg ser frem til å fortsette å besøke både lesere og bokhandlere rundt om i hele Norge. Og jeg vil takke ydmykt alle bokhandlere for den innsatsen de legger ned for å formidle litteraturen, sier Raja.

Melby gratulerer

Venstreleder Guri Melby er stolt over kollegaen sin, og gratulerer:

Guri Melby

Venstre-leder Guri Melby gratulerer.

– Abids bok har gjort sterkt inntrykk både meg og alle andre som har lest den. I tillegg er den en øyeåpner. Å fortelle om livet sitt på så godt, rått og ærlig vis som han gjør, gjør at vi forstår litt mer om hvordan det er for barn som vokser opp i Norge med oddsene mot seg. Fattigdom, sosial kontroll, sykdom og et system som ikke alltid fungerte. Det er en utrolig historie, som heldigvis ender godt, og som alle bør lese. Fortellinga hans berører oss, men den gir også håp.

Å fortelle om livet sitt på så godt, rått og ærlig vis som han gjør, gjør at vi forstår litt mer om hvordan det er for barn som vokser opp i Norge med oddsene mot seg.

Guri Melby

Hun mener boka har stor relevans, også i det politiske arbeidet:

Jeg er glad for at Abid bruker historien sin inn i engasjementet i politikken og i Venstre. Det gir inspirasjon til å fortsette jobben sammen. For å utgjøre en forskjell for disse barna, og deres frihet og muligheter i livet.