Venstre foreslår støtteordning mot høye strømpriser

Sveinung Rotevatn
Sveinung Rotevatn, Venstres nestleder og finanspolitiske talsperson., Foto: Liv Aarberg

I møte med de rekordhøye strømprisene foreslår Venstre, sammen med Høyre og Krf, en målrettet strømpakke. Den går til husholdningene som trenger det mest. I tillegg får studentene et ekstraordinært strømstipend på 1000 kroner.

Allerede nå sliter mange med de høye strømprisene. Samtidig tjener det offentlige gode penger på høye kraftpriser. Derfor foreslår vi å bruke det ekstraordinære utbyttet fra Statkraft til en strømpakke målrettet spesielt mot studenter og de husholdningene som rammes hardest av økte strømpriser, sier nestleder og finanspolitisk talsperson i Venstre, Sveinung Rotevatn.

Derfor foreslår vi å bruke det ekstraordinære utbyttet fra Statkraft til en strømpakke målrettet spesielt mot studenter og de husholdningene som rammes hardest av økte strømpriser

Sveinung Rotevatn

Venstre, Høyre og KrF foreslår en ordning som er målrettet mot husholdninger med samlet inntekt under 1,2 millioner kroner i 2020. Vi vil gi 750 kroner i redusert strømregning per person i en husholdning. En familie med to voksne og to barn vil da få rundt 3 000 kroner lavere strømregning i vinter.

Målrettet og mer rettferdig

Rotevatn mener dette vil være en mer rettferdig fordeling enn et kutt i elavgiften som regjeringen har foreslått:

Dagens regjering har foreslått et kutt i elavgiften som spres tynt utover, men ikke monner for de som virkelig sliter med de høye strømprisene.

Sveinung Rotevatn

– Dagens regjering har foreslått et kutt i elavgiften som spres tynt utover, men ikke monner for de som virkelig sliter med de høye strømprisene. Det er de med høyt strømforbruk og høy inntekt som får mest igjen av et kutt i elavgiften. Det er rett og slett dyrt og lite målrettet, sier han, og fortsetter:

– Det har vært vanskelig å finne en ordning som treffer dem som faktisk har behov for støtte, men vi mener vi har funnet en modell som både er treffsikker og romslig nok økonomisk til å virkelig bety noe.

Egen pakke for borteboende studenter og elever

Venstre foreslår også en egen pakke for borteboende studenter og elever i videregående skole:

– Mange av disse rammes også av høyere strømregninger. Vi foreslår derfor en ekstra stipend-utbetaling på 1000 kr i vinter, sier Rotevatn.

Vi foreslår derfor en ekstra stipend-utbetaling på 1000 kr i vinter

Sveinung Rotevatn

Dette foreslår Venstre i Stortinget:

  • En målrettet ordning mot husholdninger med samlet inntekt under 1,2 millioner kroner i 2020. Det vil gi rundt 750 kroner i redusert strømregning per person i en husholdning. En familie med to voksne og to barn og inntekt under 1,2 millioner, vil da få rundt 3 000 kroner lavere strømregning i vinter.
  • Et ekstrastipend på 1000 kr til borteboende studenter og elever i videregående skole
  • Regjeringen skal snarest mulig utforme de konkrete detaljene til hvordan et tiltak som dette kan gjennomføres, både praktisk og på kortest mulig tid, og komme tilbake til Stortinget med dette. Pengene bør utbetales så tidlig som mulig i 2022.

Forslaget vil bli votert over etter Finansdebatten i Stortinget 2. desember.