Budsjett: Mer til folk og natur, sparer nær 100 millioner

MDGs gruppeleder Jo Inge Buskenes og Venstres Ole Andreas, er enige om budsjett og handlingsprogram 2023-2026. , Foto: Øystein Smidt

Det er ei god innstilling som kommer fra formannskapet, allikevel er Venstre og MDG enige om en rekke tilleggs- og endringsforslag til behandlinga av Nes kommunes budsjett og handlingsprogram 2022-2025.

Les budsjettforslaget i sin helhet her.

Kommunal søkolog

Vi ønsker å sikre kommunen millioner av kroner fra nasjonale og regionale støtteordninger, samt forsknings- og EU-midler. For å få til dette ønsker vi en fulltidsstilling som «søkolog», en person hvis ansvarsområde er å skrive og følge opp en rekke ulike søknader som for administrasjonen i dag er for ressurskrevende.

Styrka tiltak for klima, energi og miljø

I Venstre og MDGs forslag dobles midlene satt av til oppfølging av kommunens tiltaksplan for klima og energi, fra 2 til 4 millioner. For å sikre at tiltaka gjennomføres ønsker vi å øke fra én til to ansatte med ansvar for dette, slik flere andre foregangskommuner har gjort. Vi ønsker også å utrede egen kommunedelplan for biologisk mangfold, økt gjenvinningsgrad innen avfallshåndtering, samt en lyd- og lysstrategi. Dette iht. miljøvedtak tidligere i høst.

Flere hender i oppvekst, helse og velferd

Formannskapet opprettholder dagens antall helsesjukepleiere, men vi i MDG og Venstre ser behov for å fortsatt øke dekningsgraden av hensyn til våre barn og unge. For å forebygge sjukefravær og sikre et godt tjenestetilbud styrker vi rammene til miljøarbeidertjenesten og sjukehjemmet med 1 million hver.

Lærertettheten har siden 2017 gått ned i Nes-skolen, der er 7 færre årsverk og 90 flere elever. Dette ønsker vi å bøte på med 9 millioner i perioden, hvorav 1,5 allerede i 2022 for flere ansatte i skolene. Vi ønsker også å sette av 300 tusen for å sikre at det alltid er to ansatte på SFO når det er barn til stede, dette mangler på Framtun og Østgård.

Mer åpenhet

Nes kommune får strykkarakter når det gjelder åpenhet. For å bøte på dette foreslår vi å starte strømming av møter i formannskap og hovedutvalg, samt å opprette et lobbyregister. At politikken er transparent, er viktig for et levende og sterkt demokrati.

Et nikk til små og mellomstore bedrifter

I Nes finnes ikke næringseiendom for små og mellomstore bedrifter. På Herbergåsen har vi arealer, men investeringene til infrastruktur i området er for kostbar for mindre selskaper å ta aleine. Venstre og MDG bevilger 35 millioner kroner i perioden for å løse dette problemet. Disse pengene får vi tilbake ved salg av eiendommene.

Meråpent bibliotek og utvida kirkegård

Ikke alle har anledning til å benytte det flotte biblioteket på Årnes i åpningstida, derfor foreslår vi for tredje gang et meråpent Nes bibliotek. Det betyr at man kan bruke biblioteket etter at de ansatte har dratt hjem, eller på søndager. Dette koster oss i underkant av 400 tusen kroner.

Flere kirkeverger har lenge varsla at det haster å fikse gravplassutfordringene i kommunen. Posisjonen har ikke gjort noe siden 2019. Derfor setter vi av 6 millioner til utvidelse av Årnes kirkegård.

Nødvendige innsparinger

For å unngå titalls millioner i økte rentekostnader årlig, så kutter vi bygging av ny Opaker skole denne perioden, og på Fenstad utvider vi med paviljonger istedenfor permanent utbygging. Det er urealistisk å sette i gang store skoleprosjekt før Auli er ferdig.

Når vi legger sammen alle våre endringer i investeringsbudsjettet, så ender vi på 96 millioner mindreforbruk enn formannskapets innstilling.

 

Jo Inge Buskenes og Ole Andreas Sørli-SidselssønnGruppeledere i MDG og Nes Venstre