Liberale partier i Europa vil ha diplomatisk boikott av OL

Guri Melby
– Å arrangere verdens største idrettsarrangement handler om nasjonal prestisje. Det er ingen grunn til at norske politikere skal bidra til et positivt søkelys på et regime som systematisk reduserer friheten til sitt eget folk, sier Guri Melby

– Et vedtak som betyr at enda flere land beveger seg mot diplomatisk boikott av OL i Kina. Stadig flere samler seg om et tydelig signal til et regime som begår systematiske menneskerettighetsbrudd mot minoriteter og demokratiforkjempere i eget land, sier Venstres leder Guri Melby.

Det var Venstre som før helgen foreslo uttalelsen overfor rådsmøtet til de liberale partiene i Europa. Den ble vedtatt. Også det tyske regjeringspartiet Fridemokratene (FDP) gikk inn for uttalelsen.

Dersom FDP får resten av den tyske regjeringen med på diplomatisk boikott, gjør dette veien enda kortere for en rekke andre land.

Støre er alltid hakket mer konservativ enn sin sosialdemokratiske motpart i Tyskland, men hvis forbundskansler Olaf Scholz går inn for boikott burde det gi Støre en åpenbar god grunn til å snu, sier Guri Melby.

Fem av Norges nærmeste samarbeidspartnere har kunngjort diplomatisk boikott.

USA, Storbritannia, Australia, Canada og Litauen har alle bestemt seg for å gjennomføre dette.

Etter vedtaket i helgen stiller 24 nye europeiske regjeringspartier seg bak diplomatisk boikott.

Regjeringen og Støre avviser imidlertid dette som aktuelt for Norge.

– Å arrangere verdens største idrettsarrangement handler om nasjonal prestisje. Det er ingen grunn til at norske politikere skal bidra til et positivt søkelys på et regime som systematisk reduserer friheten til sitt eget folk, understreker Melby.

Melby har tidligere påpekt at hun ikke blander seg inn i idrettens deltagelse. Venstre er opptatt av norske politikeres deltagelse under arrangementet.

Fakta: ALDE Party

  • Europeisk sammenslutningen av liberale partier i Europa. Gjennomfører denne helgen årlig rådsmøte i Roma.
  • 24 av ALDEs medlemspartier sitter for tiden med regjeringsmakt. Det gjelder også de liberale Fridemokratene (FDP) i Tyskland som gikk inn i regjering onsdag 8. desember.
  • Venstre har foreslått en uttalelse som krever diplomatisk boikott av OL i Beijing. Den ble vedtatt.

Fakta uttalelse: Diplomatic boycott of the 2022 Winter Olympics

  • “Believes that: Against this background, it is unthinkable that the Beijing 2022 Winter Olympics should continue as normal. It is right that sport should stay above politics, but this does not permit turn a blind eye to industrial scale human rights abuses.”
  • “Calls on: ALDE Party members to work within their respective national legislatures and governments not to accept any invitations to attend the Beijing 2022 Winter Olympics or its associated events. ALDE Party Members of European Parliament and EU Commissioners to initiate an EU-wide diplomatic boycott of the 2022 Winter Olympics or its associated events.”