Ja til et “ENOVA” for å skape universelt utformede bygg og utemiljøer for alle

Ledelinje utemiljø

Universell utforming (UU) er bra for alle, og nødvendig for noen.

Siden 2009 er det stilt krav om at nye bygg skal ivareta krav til universell utforming. Nye bygg tilfredsstiller stort sett kravene til rullestolbrukere, og de er også blitt bedre for syns- og hørselshemmede – selv om noe gjenstår. Tilretteleggingen for personer som er sensitive for visuelle og auditive inntrykk, er derimot nærmest fraværende, ifølge Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Potensialet til universell utforming er ikke utnyttet fullt ut, slo regjeringens «Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge (2021–2025)» fast i 2021.

For eksempel er et betydelig antall grunnskoler ikke universelt utformet. Dette fører til at barn med funksjonsnedsettelse får en vanskelig skolehverdag eller ikke kan gå på sin nærskole sammen med barn i sitt nærmiljø. Kulturmiljømeldingen slår fast at det er mer bærekraftig å rehabilitere bygg istedenfor å rive og bygge nytt. Vi vil derfor anta at det i fremtiden vil være et enda større fokus på å rehabilitere eksisterende bygningsmasse enn tidligere. Men hvordan sørge for at bygg da blir mer tilgjengelige/ivaretar prinsipper for universell utforming?

Bufdir gir tilskudd til – kunnskapsutvikling, kompetanseheving og informasjon om Universell utforming. De gir ikke tilskudd til bygge- eller oppgraderingsprosjekter.

Husbanken og Nav kan gi tilpasnings-tilskudd til boliger for enkeltindivider. Det er vel og bra, men det er behov for noe som monner for den offentlige eldre bygningsmassen. Det trengs en nasjonal giv.

For at byggeprosjekter kan ta i bruk klimavennlig teknologi, kan Enova bidra økonomisk. En Enova-inspirert nasjonal UU-ordning kan være en løsning som raskere sørger for en mer tilgjengelig bygningsmasse.

Derfor vil Vestfold og Telemark Venstre:

  • At kommunene sørger for at nye byggeprosjekter følger krav om universell utforming, innhenter nødvendig kompetanse ved behov på området, og søker tilskudd til kompetanseheving på området.
  • At Norsk standard for universell utforming av bygg (NS11001-1:2018) og uteområder må bli gratis og tilgjengelig for utbyggere og byggherrer.
  • At Venstre blir pådriver for en statlig ordning som gir tilskudd til UU-prosjekter på eksisterende bygningsmasse, hvor skoler og barnehager blir prioritert i første omgang.