Venstre foreslår rett til barnehageplass rett etter permisjon

Guri og Grunde
Foto: Venstre

– Dagens barnehageopptak er urettferdig. Vi vil ha et mer fleksibelt tilbud, hvor man får plass når det passer for familien – ikke kommunen, sier Venstre-representant Grunde Almeland.

Barnehagegaranti rett etter endt foreldrepermisjon, uansett barnets alder, er ett av tre forslag Venstre la fram i Stortinget torsdag 7. april. Det foreslås også å legge til rette for at flere barnehager kan ha mer fleksible åpningstider og utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen til også å gjelde barn under to år.

Vi vil ha et mer fleksibelt tilbud, hvor man får plass når det passer for familien - ikke kommunen.

Grunde Almeland

– Nye tall viser at flere kvinner tar ut ulønnet permisjon etter endt foreldrepermisjon. Det er ikke et problem i seg selv, men vi må unngå at familier føler seg tvunget ut i en slik situasjon, fordi de ikke har barnehageplass, sier Almeland.

Straffer seg å få barn på «feil» tid

– Når barn er rundt ett år gamle, er det slutt på foreldrepengene. Men barn har først rett på barnehageplass i august det året, eventuelt året de fyller to, om barnet er født i desember. Det er lenge å vente for folk med vinter- og vårbarn, sier han.

Han mener velferdsstaten er rigget ulikt for foreldre, alt etter når på året barnet deres er født:

Får man barn på «feil» tid av året, risikerer familien at én av foreldrene må være hjemme, og dermed miste inntekt

Grunde Almeland

– Får man barn på «feil» tid av året, risikerer familien at én av foreldrene må være hjemme, og dermed miste inntekt, pensjonsoppsparing og sykepengerettigheter i åtte-ni måneder. Dessverre er det vanligst at kvinnen tjener minst, og dermed taper de fleste minst på at mor er hjemme. Men lang ulønnet permisjon forsterker de økonomiske forskjellene mellom kjønnene, sier Almeland.

Han mener barnehageopptaket bør være mer fleksibelt:

– Regelverket må bli likere og mer rettferdig. Man bør kunne få barnehageplass når man trenger det, ikke når det passer for kommunen. Derfor bør retten til barnehageplass gjelde fra den betalte foreldrepermisjonen slutter, uansett barnets alder, sier Almeland.

Mer fleksible åpningstider

Venstre foreslår også å gjøre det lettere for flere barnehager å ha fleksible åpningstider:

– Barnehagene skal først og fremst være et trygt, godt og utviklende sted for barna. Men også sørge for at alle foreldre har mulighet til å være i jobb. De fleste barnehager er bare tilpasset familier hvor mor og far jobber 8-16. Det er en utfordring for dem som jobber turnus, spesielt for aleneforeldre, sier Almeland.

De fleste barnehager er bare tilpasset familier hvor mor og far jobber 8-16. Det er en utfordring for dem som jobber turnus, spesielt for aleneforeldre.

Grunde Almeland

Han presiserer at det ikke er snakk om at barnet skal tilbringe mer tid i barnehagen totalt.

– Jeg tror det ville hjulpet en del familier om det fantes et godt tilbud med kveldsåpne barnehager. Det må ikke bety lengre barnehagedager for barna, men at oppholdstiden forskyves.

Fjerne økonomisk hinder

Det siste grepet Venstre vil gjøre for å gi familiene barnehageplass når de trenger det, er å utvide retten til gratis kjernetid til å gjelde alle barn i barnehagealder, fra lavinntektsfamilier.

Ordningen med gratis kjernetid sikrer barn fra disse familiene 20 timer gratis barnehage hver uke, fra de er to år. Den ble innført som et Venstre-gjennomslag i 2015, og har gradvis blitt utvidet. Almeland mener det er viktig for inkludering:

Retten til barnehageplass etter endt foreldrepermisjon må også bety rett til gratis kjernetid for dem med dårligst råd.

Grunde Almeland

– Gratis kjernetid i barnehagen betyr at vi får med oss de få som ønsker å sende barna sine i barnehagen, men som ikke føler de kan ta seg råd til det. Det er bra for integrering og språkutvikling, og gjør det også enklere for foreldre å kunne være i jobb.

– Nå gjenstår bare de aller yngste barna – det er ingen grunn til at ikke disse også skal få et slik tilbud. Retten til barnehageplass etter endt foreldrepermisjon må også bety rett til gratis kjernetid for dem med dårligst råd, avslutter Almeland.