Arbeidslivet har endret seg. Politikken må endres deretter

Venstre har alltid vært opptatt av et velfungerende arbeidsliv, og det er vi fortsatt. I 1935 fikk vi innført trepartssamarbeidet i Norge. En modell som har ført til gode løsninger på en rekke arbeidspolitiske problemstillinger. Samfunnet er i stadig endring, og vi behøver derfor en oppdatert arbeidspolitikk som tar for seg morgendagens utfordringer. I anledningen 1. mai ønsker vi i Bergen Venstre å rette blikket fremover og fremheve ulike forbedringspotensial.

I Norge er omtrent 2,8 millioner av oss yrkesaktive. Vi vet at andelen mennesker med psykiske helseplager er større blant de som faller utenfor arbeidslivet, sammenlignet med de som er i arbeid. Å være yrkesaktiv gir et økonomisk handlingsrom og en mulighet til å utvikle oss som mennesker og medborgere. Vi bidrar til fellesskapet, egen og andres velstand. Samtidig er det enkelte som faller ut av arbeidslivet, blant annet på grunn av endrede kompetansekrav og helseutfordringer. Vi vet også at insentivene for å skape sin egen arbeidsplass til dels faller mellom stolene for forskjellsbehandlingen innen stønadsordninger.

Vi i Bergen Venstre er fremtidsoptimister, og vi vet at det finnes flere private initiativ som kan bidra til økt inkludering i arbeidslivet. Også næringspolitikk er arbeidslivspolitikk. En utfordring i dag er at stadig flere jobber krever høyere utdanning, som ikke nødvendig passer for alle. Bergen Venstre mener at vi må ha et bevisst forhold til hvordan vi skal gjøre Norge til et attraktivt sted å drive egen virksomhet, også innenfor primær- og sekundærnæringene. I vurderingen av riktig skattenivå for norske bedrifter, må vi ta høyde for verdien av å ha et bredt mangfold av arbeidsplasser.

Vi må gjøre det enklere og tryggere å skape den arbeidsplassen man selv ønsker seg. Vi har flere tiår nytt godt av en sterk offentlig sektor og en enorm oljebasert sektor som arbeidsgiver. Dette kommer til å endre seg i fremtiden. Vi må derfor ruste oss for en økonomi som i større grad sulter etter mennesker som skaper sin egen arbeidsplass. Dette mener Bergen Venstre at vi ikke er rustet for. I dag har selvstendig næringsdrivende ikke rett på sykepenger før det har gått 16 dager, eller rettigheter innen foreldrepermisjon. Dette mener vi er en irrasjonell straff av mennesker som gjør resten av samfunnet en tjeneste. Hvis vi skal møte morgendagens utfordringer må vi begynne å lage insentiver for å skape sin egen arbeidsplass – ikke kvele satsningsviljen med frykt for urimelig høy risiko.

Bergen Venstre er tilhenger av en internasjonal økonomi, hvor mennesker får brukt sin kompetanse og arbeidskraft over landegrensene. Dessverre skjer det at enkelte misbruker utenlandsk arbeidskraft og tilbyr useriøse arbeidsforhold. Arbeid utføres svart, til lønn i strid med lovlig minstesats. I bygg- og anleggsbransjen oppga over 50 prosent at det er vanlig med arbeidslivskriminalitet, i følge SERO-undersøkelsen av 2020. Andre utsatte bransjer er transport, renhold og serveringsbransjen.

Dette må staten sette en stopper for! Alle arbeidstakere i Norge skal ha et verdig arbeidsmiljø og en tilfredsstillende lønn på nivå med det som er utpenslet gjennom trepartssamarbeidet. Vi må ha en vedvarende, betydelig innsats i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, og bruke virkemidler som tilsyn og beredskap for rettslig forfølgelse.

Samtidig som vi klarer å holde insentivene for gründerskap og det moderne næringslivet ved like.