Uttalelse: Det haster å redde fastlegeordningen

Lege og pasient
Foto: iStock

Venstre ser med stor bekymring på at regjeringen somler med å iverksette tiltak for å stabilisere fastlegeordningen. Venstre mener at det haster med å sikre grunnmuren i det norske helsevesenet.

Vedtatt på Venstres landsstyremøte i Hamar, 12. juni 2022.

Norge har 4,8 leger pr. 1000 innbyggere. Dette er høyest i OECD. Vi mangler altså ikke leger i Norge. Det vi mangler er fastleger. Alle er enige om at Fastlegeordningen er verdt å beholde og utvikle. Det kan vi gjøre ved å tilrettelegge for at oppgaver fastlegene skal utføre er nødvendige og relevante og at oppgavefordelingen kan tilpasses tilgjengelig kompetanse i det enkelte legesenter.

Stor usikkerhet

Fastlegeordningen har over lang tid vist tegn til dårlig helse. Mange stillinger er ubesatte, færre unge leger ønsker å bli fastleger, og flere leger slutter, både unge og gamle. 1.2 mill. mennesker har en fastlege som er eldre enn 60 år. Mange fastleger klager over stor arbeidsmengde, «inngangsbilletten» til en fastlegeliste er dyr og de sosiale ordningene er ikke gode nok. Rekruttering er ikke bare vanskelig i distriktskommuner, men også i større kommuner og i byene.

Rekruttering er ikke bare vanskelig i distriktskommuner, men også i større kommuner og i byene.

I denne situasjonen velger regjeringen å snakke om større strukturelle endringer som skal komme senere, uten å legge inn sårt tiltrengt styrking umiddelbart. Disse signalene skaper stor usikkerhet om hva regjeringen egentlig vil med landets allmennlegetjeneste.

Fastlegene bør avlastes

Venstre vil sterkt understreke at fastlegeordningen er en grunnleggende god ide. Gullet i fastlegeordningen er et stabilt, langvarig lege/pasientforhold, at folk kommer til en lege som kjenner dem godt og har et klart definert ansvar for sine listepasienter. En ustabil og underbemannet fastlegetjeneste vil øke presset på spesialisthelsetjenesten, som er en mye dyrere ordning.

Venstre vil sterkt understreke at fastlegeordningen er en grunnleggende god ide.

Venstre vil øke tempoet med å rulle ut den forrige regjeringens tiltaksplan. Økonomien i ordningen bør bedres, spesielt må det bli mer attraktivt å ha en kortere pasientliste. Fastlegene bør avlastes for noen av oppgavene sine. Kommunene må stimuleres til å ta mer ansvar for at unge leger skal få et godt spesialiseringsløp med trygge rammer og god veiledning. Antall spesialiserings- (ALIS-)stillinger bør økes, spesielt i kommuner som sliter med rekruttering. Inngangsbilletten til fastlegeordningen kan reduseres ved at kommunene kjøper hjemler som kan brukes av yngre leger.

Bedre sosiale ordninger

Mange unge leger etterspør bedre sosiale ordninger, f.eks. mindre økonomisk risiko ved sykdom. Staten bør ta et større ansvar for dette, gjerne ved å styrke eksisterende ordninger.

Venstre mener at det å utdannes flere leger i Norge

Venstre mener at utdanningskapasiteten for leger bør økes. Venstre mener at det å utdannes flere leger i Norge og har i vårt reviderte nasjonalbudsjett lagt inn at at også Universitetet i Stavanger må kunne tilby medisinutdanning. Dette vil sikre at flere leger får nærkontakt med fastlegeordningen i løpet av utdanningen. Det foregår spennende nybrottsarbeid med å gi medisinstudenter mulighet til å ta siste del av legeutdanningen utenfor de store universitetssykehusene. Universitetet i Tromsø har hatt en slik ordning i 10 år, og universitetene i Trondheim, Bergen og Oslo er i ferd med å iverksette egne modeller. Evaluering av Bodøpakken har vist at studenter som tar første del av utdanningen i Tromsø og siste del i Bodø i større grad blir i denne regionen. Det styrker rekrutteringen både til sykehus og til fastlegeordningen. Venstre mener at langt flere studenter bør få tilbud om denne typen studieløp, og at man bør trekke inn flere sykehus.

Venstre mener at dette er tiltak som kan stabilisere fastlegeordning, forutsatt at de iverksettes raskt og kraftig nok.