Årsmøtet 2023, Politisk uttalelse nr 6

Forslag nr 6: Prøveprosjekt med større valgfrihet for elever i videregående skole

Venstre ønsker å innføre et prøveprosjekt i videregående skole i fylket, der man på studiespesialiserende linje tilbyr et alternativ med mindre undervisningsstyrt skole.

Dette innebærer at elevene gis frihet til å velge egne prosjekter og arbeidsoppgaver for å oppnå kompetanse i henhold til læreplanen, og at lærerstyrt undervisning reduseres.

Mentor / veileder hjelper og støtter eleven, og bidrar til at eleven kan vise kompetanse i alle læreplanmål. Arbeid gjennomføres individuelt og/eller gruppebasert, og elevene er en del av et fellesskap som bygger demokrati, tilhørighet og samhold. De ordinære læreplanene gjelder, og elevene går opp til skriftlig/muntlig eksamen som ordinære elever.

Venstre stod bak den såkalte fullføringsreformen i videregående skole. Her tok vi til orde for større valgfrihet for elever i videregående skole. I sin vedtatte form ble mye av denne valgfriheten redusert. Med dette prøveprosjektet kan vi få erfaring på hvordan elever responderer på å få større frihet i sin skolehverdag, og større mulighet til å velge hva de ønsker å fordype seg i. Ved å gjennomføre et slikt prosjekt, kan vi også følge elevenes vei etter videregående og se langtidseffekter av et slik tilbud, både på karriere og livskvalitet.

Framtidig mål med prøveprosjekt kan bunne ut i at det opprettes et permanent tilbud, i størrelsesorden 1-2 klasser pr. trinn, som interesserte elever søker seg inn på fra hele fylket.