Haram Venstre: Lilleng ordførerkandidat – 18- og 81-åringer på kumulerte plasser

Fra venstre: Jack Roger Blindheim (leder Ålesund Venstre) som gratulerer Christian Holstad Lilleng (ordførerkandidat) og Matias Hoem Bjurbeck (18 år gammel kumulert ungdomskandidat) med nominasjonene., Foto: Håvard Urkedal

Får Haram Venstre inn fire representanter i kommunestyret i Haram etter valget i september vil partiet ha både eldste og yngste representant der. I tillegg vil kommunen da få sin første polakk som fast representant i kommunestyret.

Dessverre har vi ikke fått med en kvinne på kumulert plass denne gang, så det er et savn.” forteller ordførerkandidat Christian Holstad Lilleng etter endt nominasjonsmøte i Haram Venstre. “Det er virkelig en ting vi kommer til å jobbe med til neste valg. Da skal vi ha på plass eget Venstrekvinnelag og et eget Unge Venstre-lag i Haram“, smiler han bestemt.

Men de som er på listen er en veldig sammensatt gjeng; fra 18 til 82 år, noen født og oppvokst i Haram – andre innvandret fra andre deler av landet eller utlandet, yrkesfagsfolk og akademikere. De fem kumulerte har fra null til 28 (!) års erfaring i kommuestyret, så her vil det både være ungdommelig mot og enorm erfaring om vi får inn fem representanter, noe som vi håper og tror på.

Interessant er det også at Haram Venstre har en innvandrer på kumulert plass. “Pawel vil være et solid tilskudd til kommunestyret med sine store kunnskaper. Det er jo nær 700 polakker bosatt i Haram, så det er jo nesten litt flaut at en så stor folkegruppe ikke har vært representert” mener Holstad Lilleng.

Sist gang Haram kommunestyre hadde en innvandrer som fast representant var Andrea Gergelyova (Høyre) i 2011-2015. Hun kom opprinnelig fra Slovakia og var på den tiden bosatt på Haramsøy.

Haram Venstre fremstår for øvrig som ungdommenes og de unge voksnes valg i Haramsvalget 2023 med hele fem kandidater under 30 år – flere enn alle de andre partiene tilsammen.

Haram Venstres fem kumulerte til kommunevalget 2023:

1. Christian Holstad Lilleng (50) – ordførerkandidat
Christian er opprinnelig fra Råde i Østfold. Han har sittet i kommunestyret og i formannskapet for Venstre der og har vært politisk nestleder i Østfold Venstre. Han var faktisk vara til Stortinget for Møre og Romsdal Venstre i 2013-2017 men uten å møte.

Christian har sin utdannelse som trener og lærer ved Høgskolen i Østfold, Norges idrettshøgskole og Høgskulen i Volda. Han er idag lærer ved Brattvåg ungdomsskole, men er kanskje mest kjent for å ha vært landslagstrener i skyting i Sverige (1997-1999), Norge (2004-2008) og Nederland (2013-2014).

Han er hovedtillitsvalgt i Ålesund i skoleforbundet i LO, Skolenes landsforbund, er nestleder i fylkeslaget av fagorganisasjonen og sitter i LOs regionråd i Møre og Romsdal. Christians hovedsaker er derfor naturlig nok oppvekst- skolepolitikk, næringspolitikk og arbeidspolitikk.

 

2. Pawel Piotr Olejnik (42)
Pawel flyttet til Tennfjord i 2016, for å begynne å jobbe i Kongsberg Marine i Brattvåg som ingeniør. Han har sin sivilingeniørutdannelse fra Politechnika Śląska i Gliwice/Polen.

Småbarnsfaren vokste opp i Sosnowiec i det sørlige Polen. Sosnowiec er for øvrig en by med over 226.000 innbyggere og ligger i sentrum av det store gruve- og industriområdet rundt Katowice.

Pawels viktigste politiske saker er infrastrukturpolitikk og skole- og oppvekstpolitikk.

Torleiv Rogne

3. Torleiv Rogne (81)
Torleiv er utdannet agronom og er bonde på Rogne på Skuløya. Han kan komme til å være den desidert mest erfarne i kommunestyret med hele 28 i kommunestyret og 20 år i formannskapet. Han var varaordførar i Haram i fire år, har sittet 12 år på fylkestinget – hvorav fire år i fylkesutvalget. På fylkestinget var han 8 år i helse – og sosialutvalget , 4 år i kultur – og folkehelse utvalget og fire år i miljøutvalet. Torleiv har i tillegg 8 år i styret for MRF/Fjord 1.

Hans viktigste saker er uten tvil helse, skole og samferdsel , men Torleiv understreker at alt er like viktig for de og den det gjelder. Torleiv er tydelig på at vi ikke skal sette altfor stort lys på fortida, men ha mest syn for framtida!

 

Mathias Hoem Bjurbeck

4. Mathias Hoem Bjurbeck (18)
Mathias er en av Haram Venstres fem kandidater under 30 år.

Han går studiespesialisering samfunnsfag og økonomi (internasjonal) på Haram videregående skole, og ble medlem av Unge Venstre fordi han ville oppleve politikk, lære mer om det politiske samfunnet og å være mer sosial.

Hellandsgutten er mest interessert i geo-, klima-, nasjonal-, narkotika- og skolepolitikk.