Manglende tilrettelegging for arbeidsinnvandrere på Sunnmøre et problem

Pawel Olejnik, her sammen med Christian Holstad Lilleng og Pål Farstad, setter fingeren på et problem for arbeidsinnvandrerne våre., Foto: Fabrice Mumbere

«La det være sagt med en gang: vi arbeidsinnvandrere fra Polen og andre land blir meget godt mottatt her på Sunnmøre. Vi stortrives her og vil veldig gjerne bidra i det norske samfunnet,» understreker Pawel Olejnik. «For meg selv er det med stolthet jeg nå stiller til valg som kommunestyrerepresentant i Haram. Utfordringene ligger hos de vi har med oss til Norge.»

Olejnik kom til Norge i 2012, og forteller at mens barna deres blir godt tatt vare på i den norske skolen er det verre for ektefellene deres å finne sin plass i arbeidslivet. «Dette gjelder først og fremst kvinnene. De kommer til Norge i følge med ektefellene sine som kommer hit etter å ha blitt rekruttert til spesielle jobber, de er klare for å starte på egne karrierer i Norge, men da starter problemene.»

For mens mennene blir headhuntet, så er det vanskeligere for kvinnene. De får lite hjelp fra NAV, de må lære seg norsk på egenhånd og det lokale arbeidsmarkedet er kjølig når det kommer til ansettelse selv om polakker har godt rykte på seg for å ha rette ferdigheter, riktig utdannelse og rett kompetanse for mange jobber.

Pawel Olejnik, Haram Venstres andrekandidat til kommunestyrevalget i høst.

«Konsekvensene av dette er at de enten ender opp arbeidsledige eller at de jobber i jobber langt under den kompetansen de har, for eksempel som butikkmedarbeidere, rengjørere o.l. Utrolig nok må de faktisk skjule utdanningsnivået sitt i CV’ene sin for å få jobb i det hele tatt», forteller Olejnik som selv jobber som ingeniør hos Kongsberg i Brattvågen.

«Videre er det et stort utbredt problem med strukturell diskriminering. De som er så heldige å få seg jobber på sitt kompetansenivå opplever gang etter gang – på tross av gode resultater i jobben, erfaring, utdannelse osv – at blir de ikke forfremmet på arbeidsplassen sin. Det kan se ut til at jobber oppover i systemene er reservert nordmenn. Dessverre.»

Begge disse utfordringene er et tilbakevendende samtaleemne innvandrere imellom, og da spesielt i vår region. Problemet er mindre i de større byene som Oslo, Bergen og Trondheim, men det er helt klart til stede der også.

«Dette skaper selvfølgelig stor frustrasjon i innvandrerfamiliene, det blir utfordringer innad i familiene, og alt for ofte bestemmer familiene seg for å flytte bort fra Sunnmøre eller det resulterer i at de rett og slett gir opp og reiser hjem til sine hjemland», fortsetter Olejnik som står på kumulert andreplass på Haram Venstres liste til kommunevalget i høst.

«Oss innvandreres generelle inntrykk er at NAV både i Ålesund og i min hjemkommune Haram kunne hjelpe oss mer med dette: gjennomføre kurs og programmer og rett og slett legge ting litt bedre til rette for arbeidsinnvandrerne som Norge tross alt er avhengige av både nå og i fremtiden», fortsetter Olejnik, før han avslutter: «Vi vil bidra. La oss gjøre det. Legger vi tingene LITT bedre til rette for våre ektefeller så vil Norge tjene stort på dette både på kort og på lengre sikt.»