Grønn retorikk, men blodrød politikk!

Alfred Bjørlo
Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo., Helle Frogner

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) la fredag frem regjeringens nyeste støtteordninger for grønn industri. – Dette er alt for puslete, sier Alfred Bjørlo, Venstres næringspolitiske talsperson.

– Næringsministeren serverer svulstig retorikk, men dessverre er politikken som følger med puslete. Det meste skyves på til neste års statsbudsjett som regjeringen skal forhandle om med et skattesultent SV, sier Bjørlo.

Regjeringens nye tiltak er ment som et svar på USAs grønne støtteordning Inflation Reduction Act (IRA).

– Statsråd Vestre glemte å nevne at regjeringen har økt skattetrykket på norsk næringsliv med 43 mrd NOK fra 2022 til 2023, og med det sørget for bråstopp i grønne industri-investeringer innen flere bransjer. De serverer grønn retorikk, men blodrød politikk, sier Bjørlo.

Venstre er kritiske til at regjeringens skattepolitikk har skremt vekk investorer, ført til at en rekke fornybarprosjekter er satt på vent og ødelagt Norges rykte som et land det er trygt og stabilt å investere i.

Regjeringen har også påfallende lite fokus på EU og Europa, utenom på grønt hydrogen, som er positivt. Det aller viktigste for det store flertallet av norske industriaktører er å bli koblet raskt, helhetlig og forutsigbart på EU. Her henger Ap og Senterpartiet kraftig etter og krangler internt om EU-samarbeid.

Bjørlo påpeker at norsk næringsliv ikke ber om flere skattesubsidier, men om å unngå skattesjokk og totalt uforutsigbar skattepolitikk med SV som støtteparti. Men Bjørlo gir også regjeringen noe skryt for enkelte signaler som ble presentert i dag:

– Det er positivt at regjeringen åpner for å gi støtte til større batteriprosjekter og at pengene er knyttet til innovasjon. At Norge vil bli med i EUs hydrogenbank er også bra, for tettere samarbeid med Europa om løsninger på klimakrisen er helt avgjørende for at vi skal komme i mål, avslutter stortingsrepresentanten.