Er kumulering en demokratisk utfordring for Haram?

«Kumulering er i utgangspunktet er positiv ting for lokaldemokratiet, men når det blir postadressen din som avgjør hvem som kommer inn i selve kommunestyret blir det en demokratisk utfordring».

Venstres gruppeleder, Christian Holstad Lilleng, stod på stand i både sol og regn.

Venstres påtroppende gruppeleder i Haram kommunestyret er skeptisk når han får se protokollen for valget i Haram. «Det er dessverre lett å se at postadressen styrer hvem som blir kumulert opp og ikke. Det er en illevarslende utfordring når ingen fra verken Vatne, Tennfjord, Grytastranda eller Søvika er kumulert inn i kommunestyret, men at de som er fra disse områdene sitt eneste håp om å komme inn faktisk er å bli forhåndskumulert av sitt eget parti

Lilleng synes det er leit å se at de som han har møtt mest på stand ikke kommer inn. «Den jeg har møtt flest ganger på stand i løpet av valgkampen er Erlend Gaustad bosatt på Vatne. Han har jeg møtt på i både solskinn og regn, han har skrevet innlegg og han har promotert partiet gjennom egen valgkampvideo og stått på for partiet sitt. Når så regnskapet gjøres opp og Senterpartiet har fått inn ni, er ikke Gaustad blant de ni selv om han stod på sjetteplass på listen. Det synes jeg er trist i og med at dette dessverre kun er fordi han har Vatne som adresse.»

Lilleng ser at det er et tydelig mønster. «Selv om partiene, gjennomgående sett, har vært flinke til å fordele plassene på listen på de ulike bygdene, så har ikke kandidatene fra indre sjanse til å nå opp dersom de ikke er forhåndskumulerte. Det er ikke bra.»

På spørsmål om det ikke er en rett velgerne har til å kumulere sine egne svarer Lilleng: «Joda, dette er innenfor både lover og regler, men om det er særlig smart for brobyggingen mellom bygdene tror jeg så definitivt ikke. Nå sitter vi altså med et kommunestyre som består av seks representanter for Vatne/Tennfjord valgkrets og 21 fra Brattvåg og Nordøyane valgkretser.»