Venstre om sykehuskutt i nord: – Regjeringen tar ikke Nord-Norge på alvor

Stortingsrepresentant for Venstre, Alfred Bjørlo.
Stortingsrepresentant for Venstre, Alfred Bjørlo., Foto: Venstre

– Det er uakseptabelt at det foreslås omfattende sentralisering av sykehus og helsetjenester i Nord-Norge, uten at regjeringen tar ansvar for å vurdere hva det betyr for samfunnsutvikling, næringsliv og totalberedskap i Nord-Norge. Venstre krever at en slik helhetlig samfunnsanalyse må på plass snarest og at regjeringen tar ansvar for det – og Stortinget må ha siste ordet når det gjelder framtidig sykehus-struktur i Nord-Norge.

Det sier Venstres helsepolitiske talsperson på Stortinget, stortingsrepresentant Alfred Bjørlo, som i dag har stilt Helseminister Ingvild Kjerkhol følgende spørsmål:

Er det riktig forstått at Helseministeren ikke har sørget for at samfunns- og næringsanalyser og konsekvensvurdering av samlet samfunnsberedskap i Nord-Norge inngår i beslutningsgrunnlaget for en ny sykehusstruktur i Nord-Norge – hvor det nå blir anbefalt sentralisering av institusjoner og tjenestetilbud? Og kan statsråden garantere at regjeringen vil sørge for at slike analyser og vurderinger blir gjort i den videre prosessen og at et slikt samlet beslutningsgrunnlag blir lagt fram for Stortinget for vurdering og avgjørelse?

Se hele spørsmålet med begrunnelse her Skriftlig spørsmål – stortinget.no.

 

Ingen analyse

Den smale og overilte prosessen Helseminister Ingvild Kjerkhol har satt i gang for å kutte i sykehustilbudet i nord, er rett og slett ikke å ta Nord-Norge på alvor. Nord-Norge er en landsdel med helt spesielle utfordringer knyttet til geografi og bosetting, som også blir stadig mer påvirket av en spent geopolitisk situasjon der norsk tilstedeværelse i nordområdene blir enda viktigere enn før. Etter Venstres syn, kan ingen store beslutninger om grunnleggende samfunns-infrastruktur i Nord-Norge sees uavhengig av dette. Heller ikke på helseområdet, sier Venstres helsepolitiske talsperson Alfred Bjørlo.
I følge Kommunikasjonsdirektøren i Helse Nord har helseforetaket «.. ikke blitt bedt om å gjøre en samfunns- og næringsanalyse» (VG, 17. november). Statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter i samme sak at utredningsarbeidet som nå pågår er begrenset til en helsefaglig sektorutredning, og at «..andre momenter (..) får fremgå i høringen».

Venstre kan ikke godta at regjeringen «outsourcer» til utenforstående høringsinstanser i en kort høringsperiode arbeidet med å vurdere de samfunns- og næringsmessige følgene og konsekvenser for totalberedskapen i Nord-Norge ved en omfattende sentralisering av sykehustilbudet. Det er ingen vei utenom at regjeringen selv tar ansvar for at slike vurderinger og konsekvensutredninger blir gjort, og at de samlede vurderingene blir forelagt Stortinget for endelig avgjørelse, sier Alfred Bjørlo.