Sjokkert over budsjettforslaget fra SP, AP, INP og SV

(Foto: Dreamstime.com), (Foto: Dreamstime.com)

I Nordre mandag avsløres det at posisjonen har vært i kontakt med opposisjonen om budsjett, og vi kan lese «Frimodig nok prøvde Sp, Ap, INP og SV å dele dette med opposisjon, men svaret skal ha vore at det ikkje var interessant. Fordi ein stod for langt frå kvarandre.». Det stod derimot ikke noe om hvor langt ifra hverandre vi står, eller hva uenighetene går i.

Haram Venstre er rett og slett sjokkert over det budsjettforslaget flertallskonstellasjonen AP/SP/INP prøvde å få oss med på: I et allerede svært stramt budsjett fra kommunedirektør Hammer presterer de å foreslå store kutt fra livsløp, helse og omsorgs-sektorene og fra enkelte (!) av skolene.

For mens Venstre foreslår strukturendringer for å styrke tjenestene i Haram kommune, så foreslår AP/INP/SP/SV store kutt i tjenestene til barn, unge og gamle.

Kommunedirektøren har i sitt budsjettfremlegg foreslått kutt på over 23 millioner kroner i helse og omsorg for å tilpasse tilbudet i nye Haram til behovet. Dette mener flertallspartiene ikke er nok. I deres forslag er det foreslått ytterligere kutt på over 8 millioner kroner til sammen i helse/omsorg og livsløp, noe som tilsvarer minst 9 sykehjemsplasser eller delvis rasering av andre helsetilbud som psykisk helse, helsesykepleiere i skolen eller hjemmehjelpstjenesten.

AP/INP/SP/SV gikk til valg på å gjeninnføre det såkalte tolærersystemet. Nå har de tvert imot foreslått millionkutt hos skolene – et kutt som kun skal gjelde noen av skolene og ikke alle.

For mens AP/INP/SP/SV nekter å se på skole- og barnehagestrukturen og for eksempel se på mulighetene som ligger i å slå sammen skolene på øyene, så kutter de over 2 millioner kroner i de samlede budsjettene til Haramsøy, Søvik, Vatne U, Vatne B og Tennfjord skole.

De samme partiene som gikk til valg på å få Haramsskolene til å skinne, kutter altså tilsvarende tre stillinger på de nevnte skolene. Forstå det de som kan!

Haram Venstres gruppeleder, Christian Holstad Lilleng, håper med LO – her representert ved leder Peggy Hessen – reagerer kraftig på budsjettforslaget til SP/AP/INP/SV.

Hva de skal bruke pengene de sparer på, bortsett fra å sette penger på bok og å prioritere Brattvåg-skolene, vites ikke, men å senke eiendomsskatten skal de ikke: AP/SP/INP/SV har ikke lagt inn endringer på denne verken i 2024, 2025, 2026 eller 2027 på tross av at de lovet dette både i valgkampen og i samarbeidserklæringene i etterkant.

I vårt alternative budsjett frigjør Venstre store summer gjennom å tilpasse strukturene i Haram kommune til 2024. Dette vil vi blant annet bruke til å skape en enklere hverdag for småbarnsforeldrene, ta bedre vare på de praktisk flinke elevene i skolene våre, fornye skolemateriellet, opprette et eget psykisk helseteam som skal jobbe forebyggende og reparerende både blant barn, unge, voksne og eldre, og ikke minst kutte radikalt i eiendomsskatten.

Vi håper og tror innbyggerne reagerer kraftig på de foreslåtte kuttene fra SP/AP/INP/SV, og at fagforeningene står opp for sine ansatte som når står i fare for å miste jobbene sine grunnet dette budsjettforslaget fra flertallskonstellasjonen.

Christian Holstad Lilleng
Gruppeleder Haram Venstre