Posisjonens politikk er småbarnsfamiliefiendtlig

Venstre og FrP har levert inn lovlighetsklage på kommunebudsjettet til Haram kommune. Partiene mener budsjettet ikke dekker alle lovpålagte oppgaver og dermed kan være ugyldig. Foto:, Paolo Bendandi - Unsplash

Under budsjettprosessen har Venstre forsøkt å gi posisjonen i Haram innspill på hva som kan være smart å bruke penger på. De har ikke engang svart på våre innspill. Det koster småbarnsfamiliene i Haram dyrt. Veldig dyrt.

Første eksempel er at posisjonen mener du må planlegge når du skal få barn. Om du føder barn i perioden desember-juni, så føder du på «feil tid av året» ifølge posisjonen.

Hvorfor? Pga retten til barnehageplass.

Det er fødselsmåneden til barnet ditt som bestemmer når du har rett på barnehageplass.

Fikk man barn i august 2023, går foreldrene ut i permisjon i rundt et år og barnet får plass i august 2024. Perfekt timing.

Fikk man barn i mars 2023, har fortsatt foreldrene rett på lønnet permisjon i ca. ett år. Men barnet har ikke rett på barnehageplass før august 2024. Det er opptil fire måneder med usikkerhet.

Får man barn nå i desember 2023, har foreldrene igjen rett på lønnet permisjon i ca. ett år, men barnet har ikke rett på barnehageplass før august 2026. Det er opptil åtte måneder med usikkerhet.

Haram Venstre har lagt midler i vårt budsjett til å ha løpende barnehageinntak. Det betyr at alle har rett på barnehageplass etter et år uavhengig av når barnet er født, og dermed trenger ikke småbarnsfamiliene å ta ulønnet permisjon i opptil åtte måneder. Det vil ikke posisjonen.

Andre eksempel er at Venstre vil at overgangen mellom barnehage og skole skal bli enklere for våre minste skolebarn. Mange barn finner denne overgangen særs traumatisk, og Haram Venstre setter derfor av penger til å la førskolelærerne blir med barna over i skolen de første månedene der. Det vil lette dagene for småbarnsfamiliene som får tryggere og gladere barn. Det vil ikke posisjonen.

Tredje eksempel er at Venstre setter av midler til økte åpningstider i barnehagen fordi det er mange pendlere i kommunen som trenger den ekstra tiden for å rekke hjem fra jobb. Poenget er ikke å ha barnehagene åpne til langt utover kvelden, men for å gi småbarnsfamiliene en litt enklere hverdag slik at de får dagene til å gå opp uten å ha dårlig samvittighet for verken jobb eller barna. Det vil ikke posisjonen.

Dette er enkle grep som skal til for å gjøre hverdagen enklere for Harams småbarnsfamilier. Enkle grep for å lokke flere småbarnsfamilier til kommunen. Enkle grep til en billig penge med stor gevinst både for småbarnsfamilier og kommunen.

Venstre vil gi småbarnsfamiliene bedre økonomi og enklere hverdag. Det vil ikke posisjonen være med på.

Christian Holstad Lilleng
Haram Venstre