Venstre med ekstraordinær støttepakke til Ukraina på 9 milliarder

Guri utenfor Stortinget med Ukrainsk flagg
Foto: Venstre

– Ukraina trenger all den støtten de kan få. Mens andre land må låne penger til støtte og våpenhjelp til Ukraina, har Norge penger på bok, sier Venstre-leder Guri Melby.

Vi er i en historisk skjebneuke for Ukraina. Onsdag forrige uke ble den amerikanske støttepakken til Ukraina blokkert i Senatet, mens Ungarns Orban har varslet at han vil legge ned veto mot en ny støttepakke til Ukraina – som EU etter planen skulle ha vedtatt denne uken.

Dette skjer etter at nivået på bistand til Ukraina nådde nytt bunnivå i perioden august til oktober 2023: det var nesten 90 % lavere enn i samme periode året før. Ukraina må nå rasjonere på granater. Jens Stoltenberg bønnfalt i går Europa om fortsatt støtte til Ukraina.
– Venstre advarer mot at den vestlige støtten til Ukraina svinner hen. Nå trengs en ny, kraftfull europeisk mobilisering for Ukraina, og Norge har mulighet til å lede vei. Ukraina må vinne over Russland, og det er vårt ansvar å sette dem i stand til det, sier Melby.

Om regjeringens nye 3 milliarder kroner i sivil støtte til den ukrainske staten som del av Nansen-midlene, sier Venstre-lederen følgende:
– Dette er jo ikke nye penger, men det er selvfølgelig viktig med det tverrpolitiske Nansen-programmet som Venstre støtter helhjertet. Jeg er glad for at Stortinget stiller seg bak den langsiktige støtten til ukrainernes frihetskamp, men dette endrer ikke det faktum at Ukraina trenger mer støtte nå og mer støtte i 2024.

Venstre foreslår å fordelen bevilgningen slik:

  • 4,5 mrd til Verdensbankens “Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction, and Reform Trust Fund” – som er en “a coordinated financing and support mechanism to assist the Government of Ukraine in (i) sustaining its administrative and service delivery capacity and conducting relief efforts; and (ii) planning and implementing recovery, resilient reconstruction, and reform agenda.”
  • 4,5 mrd til “International Fund for Ukraine (IFU)”, et britisk-ledet fond hvis oppgaver er å bruke “financial contributions from international partners to procure priority military equipment for Ukraine.” Det er vesentlig at de 9 milliarderne faktisk kan benyttes før utgangen av året. Derfor er det fornuftig å bevilge til anerkjente fond som har vært viktige for Norges tidligere støtte.

På mandag vil Venstre, i behandling av ulike budsjetter, samlet sett foreslå 11,5 mrd til Ukraina.