Ordføreren avslo mer innsyn og åpenhet i Haram kommune

Haram Venstre vil ha mer åpenhet i politiske saker Haram kommune - ordføreren sa nei., foto: Joshua Mayo/Unsplash

Åpenhet er et avgjørende premiss for et liberalt demokrati. Innsyn, sterke institusjoner, en fri uavhengig presse og frivillige organisasjoner gjør oss sterke i kampen mot kameraderi, maktmisbruk og korrupsjon. Venstre hadde derfor torsdag en egen interpellasjon om mer åpenhet i Haram kommune.

Habilitetssakene vi har sett de siste årene rokker ved tilliten til hele det politiske systemet. Svekkes denne tilliten, så svekkes demokratiet. Haram Venstre er klar på at vi trenger mer åpenhet, ikke mindre. Derfor oppfordret Venstre Haram kommunestyre til å vedta fire forslag for mer åpenhet i politiske prosesser i Haram kommune i en interpellasjon om mer tillit gjennom mer åpenhet i Haram kommune.

Venstre foreslå blant annet en registreringsordning for de som oppsøker kommunestyret og kommunestyrets representanter for å påvirke kommunestyret eller kommunestyrets utvalg i saker som er til behandling, et oppdatert aksjonærregister i sanntid, et utvidet register for reelle rettighetshavere, og et uavhengig kommunalt klageorgan for innsynssaker. Alle forslagene ble avslått av ordføreren.

Ordfører Vebjørn Krogsæter, som sa han delte Venstres tanker om betydningen av åpenhet og innsyn, begrunnet sitt avslag på forslagene at dette vil utgjøre en betydelig større bruk av administrative ressurser i kommunen. I tillegg mente ordføreren at slike register blir et tillitsregister basert på hva politikerne registrerte selv eller ikke.

I forhold til spørsmål om lokalt klageorgan for innsynsaker avslo også Krogsæter dette med begrunnelsen av at kommunen legger til grunn merinnsyn, og at eventuelle klager følger offentlighetsloven.

Venstre kommer til å følge opp saken når kommunen er mer etabelert enn den er i dag.