Pawel foreslår egen arbeidsinnvandringskonsulent i Haram

Haram Venstres Pawel Olejnik foreslår egen arbeidsinnvadringskonsulent i Haram , Foto: Haram Venstre

Haram Venstres Pawel Olejnik har selv kjent på kroppen hvor tøft det er for en innvandrerfamilie å etablere seg i Haram. Nå fremmer han egen sak i kommunestyre om å ansette en egen arbeidsinvandringskonsulent for å øke rekrutteringen av sårt tiltrengte arbeidsinnvandrere til kommunen.

Forslaget fremmes som en interpellasjon i kommunestyremøtet 21.mars og lyder som følgende:

Interpellasjon om manglende tilrettelegging for arbeidsinnvandrere i Haram kommune

La det være sagt med en gang: vi arbeidsinnvandrere fra Polen og andre land blir meget godt mottatt her i Haram. Vi stortrives her og vil veldig gjerne bidra i det norske samfunnet. For meg selv er det med stolthet jeg nå er kommunestyrerepresentant for Venstre i Haram. Utfordringene ligger hos de vi har med oss til Norge.

For mens barna våre blir godt tatt vare på i den norske skolen er det verre for våre ektefeller å finne sin plass i arbeidslivet. Dette gjelder først og fremst kvinnene. De kommer til Norge i følge med ektefellene sine som kommer hit etter å ha blitt rekruttert til spesielle jobber, de er klare for å starte på egne karrierer i Norge, men da starter problemene.

For mens altså mennene blir rekrutterte, så er det vanskeligere for kvinnene. De får lite hjelp fra NAV, de må lære seg norsk på egenhånd og det lokale arbeidsmarkedet er kjølig når det kommer til ansettelse selv om polakker har godt rykte på seg for å ha rette ferdigheter, riktig utdannelse og rett kompetanse for mange jobber.

Konsekvensene av dette er at de enten ender opp arbeidsledige eller at de jobber i jobber langt under den kompetansen de har, for eksempel som butikkmedarbeidere, rengjørere o.l. Utrolig nok må de faktisk skjule utdanningsnivået sitt i CV’ene sin for å få jobb i det hele tatt.

Videre er det et stort utbredt problem med strukturell diskriminering. De som er så heldige å få seg jobber på sitt kompetansenivå opplever gang etter gang – på tross av gode resultater i jobben, erfaring, utdannelse osv – at blir de ikke forfremmet på arbeidsplassen sin. Det kan se ut til at jobber oppover i systemene er reservert nordmenn. Dessverre.

Begge disse utfordringene er et tilbakevendende samtaleemne mellom oss innvandrere, og da spesielt i vår region. Problemet er mindre i de større byene som Oslo, Bergen og Trondheim, men det er helt klart til stede der også.

Dette skaper selvfølgelig stor frustrasjon i innvandrerfamiliene, det blir utfordringer innad i familiene, og alt for ofte bestemmer familiene seg for å flytte bort fra Haram eller det resulterer i at de rett og slett gir opp og reiser hjem til sine hjemland.

Oss innvandreres generelle inntrykk er at NAV både i tidligere Ålesund og nå i Haram kunne hjelpe oss mer med dette: gjennomføre kurs og programmer og rett og slett legge ting litt bedre til rette for arbeidsinnvandrerne som Norge tross alt er avhengige av både nå og i fremtiden. Kurs- og utdanningsprogrammer kan skreddersys for å møte manglene i det norske arbeidsmarkedet og oppfylle de faglige ambisjonene til ektefeller. Vi hører fortsatt om mangel på personell i skoler, barnehager, helse og omsorg osv., der det er altfor ofte er midlertidige løsninger som vikariater, noe som ikke gir en følelse av stabil arbeidssituasjon.

Hvis vi tror at løsningen er kontraktsarbeidere hvis familiene blir igjen i Polen, tar vi veldig feil. For øyeblikket forbedres arbeidsvilkårene i Sentral- og Øst-Europeiske land fortløpende, i tillegg til at den norske kronen svekkes.

Da jeg kom til Norge kostet 100 norske kroner godt over 60 zloty, nå er kursen rundt 38: Reallønnen for en polsk sesongarbeider i Norge har gått ned med nærmere 40% på 10 år. Det vil dermed si at det snart er bedre betalt for arbeidet i Polen enn her, og at det så absolutt ikke lengre lønner seg å pendle fra Polen til Norge og sende pengene hjem. Vi må få innvandrerne til å bosette seg i Haram.

Et godt eksempel på kjernen i problemet var pandemien. Da Norge innførte restriksjoner for reisende til landet, klaget mange norske selskaper over mangel på ansatte og lange forsinkelser i gjennomføringen av arbeid og ordre.

Vi vil bidra. La oss gjøre det. Legg vi tingene LITT bedre til rette for våre ektefeller så vil Norge tjene stort på dette både på kort og på lengre sikt.

Venstre innbyr derfor kommunestyre til å gjøre følgende tiltak:
Haram kommune setter i 2025-2027 av kroner 1 million pr år til egen arbeidsinnvandrerkonsulent som skal legge tingene til rette for økt arbeidsinnvandring i Haram kommune, herunder organisere rekruttering til Haramsbedriftene, skaffe boliger til arbeidsinnvandrerne, samt være bindeledd mellom arbeidsinnvandrerne og lag/foreninger for å hjelpe integreringen.

Pawel Pjotr Olejnik
Kommunestyremedlem for Venstre