Senterpartiet seigpiner øyfolket

Senterpartiets seigpiner øyfolket, skriver Venstres Christian Holstad Lilleng i dette innlegget, Foto: Haram Venstre

Det er alltid spennende å se hvilke ord som blir brukt når man skal bestemme narrativet i en sak. For Senterpartiet er det tydelig hva de vil og ikke vil når de omtaler Vatne/Tennfjord-skolene som en «sammenslåing», mens de bruker ordet «nedleggelse» om Nordøyskolene.

Men saken rundt skolene på Nordøyene handler ikke om verken sammenslåing eller nedleggelse. Det er en samlokalisering. Skolene er allerede slått sammen under samme rektor. Nå er det bare spørsmål om man skal ha de knappe 120 elevene samlet under et tak eller fortsette å ha de under tre ulike.

I en skolestruktursak er det alltid følelsene som gjelder. Man peker alltid på skolens plass i lokalsamfunnet og hvor gunstig det er med små skoler. For eksempel er det alltid argumentet at det er bedre resultater og større trivsel som blir dratt frem av Senterpartiet.

Men det er feil: forskning viser derimot at større skoler har bedre resultater og bedre trivsel enn de små.

I den empiriske undersøkelsen av PISA i de nordiske landene, «Gir økt skolestørrelse bedre elevresultater?», fant Nicolai Ramstad ved Institutt for samfunnsøkonomi på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet blant annet ut at «effektene av skolestørrelse på testresultater er særlig stor i Norge og Sverige» og at dette er «en indikasjon på at økt skolestørrelse kan gi bedre testresultater.»

I mars 2023 gjennomførte Bærum kommune en evaluering av mindre og større skoler i Bærum for blant annet å vurdere om skolestørrelse kan påvirke elevenes læringsresultater og trivsel:
«Resultatene fra nasjonale prøver blir noe bedre jo større skole (…) Når det gjelder trivsel, motivasjon og mobbing viser tallene for skolene i Bærum lite variasjon etter skolestørrelsene, men også her er det en svak tendens til at de største skolene skårer noe bedre.»

Professor i pedagogikk Peder Haug ved Høgskolen i Innlandet går i 2022 så langt i sin rapport «Skolestørrelse og sammenhenger med elevenes trivsel og læring» å si at «det er en svak positiv sammenheng mellom skolens størrelse og elevenes læringsutbytte opp til et vist punkt, og at det deretter blir en svak negativ sammenheng når skolene blir større.» Nordahl skriver at et slikt punkt for ideell skolestørrelse ligger på mellom 500 – 700 elever for barneskoler. Nordahl påpeker også i sin rapport at størrelsen på skolen har tilnærmet ingen betydning for elevenes trivsel og omfanget av mobbing, men at «det er en svak tendens til at elever på småskoletrinnet trives noe dårligere på skoler med mindre enn 150 elever.»

Slik kan jeg fortsette, men forkjemperne for de små grendeskolene vil ikke høre på det øret.

Nå vil altså Senterpartiet, Arbeiderpartiet og INP ha en utsettelse på en sak som er uunngåelig. At det finnes en Lepsøya skole og en Flem skole om to år er det ingen i kommunestyret som virkelig tror på. Flertallspartiene, og da i all hovedsak Senterpartiet, prøver så godt de kan å skyve ansvaret for samlokaliseringen over på oss i de andre partiene for å kunne si at de ikke var med på å legge ned skolene.

Men Senterpartiet var selv med på å vedta årsmeldingen for Haram i 2019 ifm vedtaket om å bygge Nordøyvegen: «Konsekvensar av vedtaket om kommunal deltaking frå Haram kommunes i side er innarbeidd i gjeldande økonomiplan, og er basert på ein føresetnad om at driftsordningane på øyane kan effektiviserast når fastlandssambandet er på plass. Det er på denne bakgrunn behov for å førebu eventuelle driftsendringar som kan tre i kraft når vegprosjektet står ferdig»

I Haramsnytt kan vi lese at flere politikere avisa har snakket med, peker på at de la inn fem millioner i budsjettet for 2024 for å kunne få en helhetlig struktursak på bordet i år. For det første så foreligger denne struktursaken nå, og for det andre så er disse pengene allerede delt ut til skolene så de ligger ikke på konto noe sted.

Med flertallskonstellasjonens ønske om å utsette saken til høsten og like før budsjettvedtaket vet man at det ikke skjer noe før tidligst juni 2024. Det betyr ytterligere 6-7 millioner kroner går med til en sak selv Senterpartiet egentlig har gitt opp. 6-7 millioner kroner som kunne vært brukt på andre tiltak og til et forbedret tilbud til mange elever.

«Gro et par!» sier elevene når de mener noen bør manne seg opp. Jeg vet at dere kvinner er mye tøffere enn oss gutta, så «gro en vagina!» er min oppfordring til Senterpartiet og deres flertallskonstellasjon. Ta tak i denne samlokalingssaken nå, og start så en innbyggerinvolvering i de mye større sakene som ligger foran oss.

For tar jeg ikke helt feil kommer det snart flere saker fra kommunedirektøren på grunn av den elendige økonomien i Haram kommune, blant annet en sak med spørsmål om vi har rett antall ungdomsskolekretser i Haram kommune.

DET blir mye vanskeligere diskusjoner enn den vi har nå om å gjennomføre en helt naturlig samlokalisering av skolene på øyene og å legge ned en barnehage i lovstridige lokaler.

Christian Holstad Lilleng
Gruppeleder Haram Venstre