– Må si nei til Datalagringsdirektivet

– Direktivet bryter grunnleggende med prinsippet om at du ikke skal overvåkes dersom du ikke har gjort noe ulovlig, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande. Datalagringsdirektivet var tema på NRK politisk kvarter i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 - Internett har gitt oss nye kommunikasjonsformer, men også nye utfordringer – som å sikre sensitiv informasjon, sier Skei Grande.

– Internett har gitt oss nye kommunikasjonsformer, men også nye utfordringer – som å sikre sensitiv informasjon, sier Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

Bare Arbeiderpartiet framstår som forsvarer av direktivet.
– Jeg godtar ikke justisminister Storbergets påstand om at Norge blir et fristed for kriminelle uten dette direktivet. Det er tull. Norge tar en rekke forbrytere med dagens ordning der vi har datalagring på tre måneder, sier Skei Grande.

Hør også: NRK politisk kvarter (19.10.09)

Må bruke reservasjonsretten
– Venstre vil arbeide imot at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov, og om nødvendig bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen, påpeker hun. Venstre valgprogram 2009-2013: Bruk reservasjonsretten.

Venstre har tidligere fremmet et forslag i Stortinget om at Norge uansett ikke må legge seg på mer enn seks måneder dersom direktivet implementeres. Dette ble nedstemt av Stortinget.

– Internett har gitt en hel verden mulighet til å kommunisere med hverandre. Det er en unik mulighet vi aldri har hatt før, men med den kommer det også utfordringer. Å sikre at sensitiv informasjon om privatlivet vårt ikke kommer på avveie er en av disse utfordringene, understreker Skei Grande.

Teknologi, pc

Foto: Luth

Fakta: Datalagringsdirektivet
• EUs Dtalagringsdirektiv: Pålegger lagring av trafikkdata for e-post, ulike typer telefoni og internett-tilgang. Identitet og tidspunkt for kommunikasjon, samt lokaliseringsdata for mobil kommunikasjon skal lagres.
• Kommunikasjonens bestemmelsessted skal lagres for e-post og telefoni, men ikke for internett-tilgang. Data som røper innholdet i kommunikasjonen skal ikke lagres.
• Lagringstiden er minst seks måneder, maks to år.
• Datatilsynet karakteriserer loven som "enda et skritt på inn i overvåkningssamfunnet".
• Venstre arbeider mot direktivet og mener Norge om nødvendig må bruke reservasjonsretten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**