Vil forsterke klimaforliket

Venstre tok initiativ til å forsterke klimaforliket i dagens spørretime i Stortinget. – De norske CO2-utslippene øker, og det haster både med å få på plass nye konkrete tiltak og i det minste følge opp klimaforliket, sier parlamentarisk leder Trine Skei Grande. Hun spurte statsministeren om hvorfor han mener et nytt forsterket klimaforlik er urealistisk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 - De norske CO2-uslippene øker, og det haster med å få på plass nye konkrete tiltak, mener Skei Grande.

– De norske CO2-uslippene øker, og det haster med å få på plass nye konkrete tiltak, mener Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

Venstre, Høyre og KrF fikk etter harde forhandlinger Regjeringen med på et klimaforlik i Stortinget for snart to år siden.

– Etter at klimaforliket kom på plass har imidlertid de norske CO2-utslippene økt ytterligere. 2009 er et avgjørende år for klimapolitikken, spesielt med tanke på FN-toppmøtet i København i desember hvor det skal fremforhandles en ny internasjonal klimaavtale. Dersom Norge skal ha realistiske muligheter til å oppfylle en klimaavtale som er mer ambisiøs enn Kyoto-avtalen, er det viktig at vi umiddelbart kommer i gang med tiltak som får ned de norske klimautslippene, sier Skei Grande.

Avviser nye tiltak
Miljøvernminister Erik Solheim har tidligere invitert Venstre og KrF til et nytt klimaforlik etter valget og i forkant av FNs klimakonferanse i København. Statsminister Stoltenberg mente imidlertid at dette er urealistisk, og slo fast at det viktigste nå er en bedre avtale på klimatoppmøtet i København.

– Venstre er klare med forslag om 30 nye sektormål og tiltak som bør inngå i et nytt og forsterket klimaforlik. Det gjelder bl.a. en kraftfull skatteomlegging fra rød til grønn skatt og en satsing på jernbane og kollektivtransport, sier Skei Grande. Hun mener dette er viktige tiltak i en forsterket klimapolitikk, som må dreie seg om noe mer enn flere kvotekjøp fra utlandet.

 - Venstre vil ha sterkere forpliktelser på kutt i norske CO2-utslipp, sier Borghild Tenden.

– Venstre vil ha sterkere forpliktelser på kutt i norske CO2-utslipp, sier Borghild Tenden.
Foto: Venstre

Svulstige formuleringer
– "Soria Moria 2-plattformen" har mange svulstige formuleringer om klima, men lite er konkret. Stort sett dreier regjeringens klimapolitikk seg om nye "vurderinger", sier Borghild Tenden.

– Av statsministerens svar til Venstre forstår jeg at det er uaktuelt å forstreke klimaforliket. Jeg utfordrer likevel statsministeren til å droppe forbeholdene og vurderingene, og heller love å kutte de norske utslippene med 40 prosent uavhengig av resultatene i København, sier Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**