Symbolpolitikk om miljøteknologi

Regjeringspartiene foreslår en ekstrabevilgning til miljøteknologi. – Ren symbolpolitikk. Dette forsterker en ulogisk og vinglete politikk fra regjeringens side. Man bevilger midler til utvikling av miljøteknologi og biodrivstoff, mens man samtidig river vekk det økonomiske grunnlaget for å satse på dette området, sier finanspolitisk talskvinne i Venstre, Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 - Å bevilge midler til utvikling av miljøteknologi og biodrivstoff samtidig som man river vekk det økonomiske grunnlaget biodrivstoff, virker totalt ulogisk, sier Tenden.

– Å bevilge midler til utvikling av miljøteknologi og biodrivstoff samtidig som man river vekk det økonomiske grunnlaget biodrivstoff, virker totalt ulogisk, sier Tenden.
Foto: Venstre

I Stortingets arbeid med statsbudsjettet foreslår regjeringspartiene en ekstrabevilgning som øremerkes utvikling av 2. generasjons biodrivstoff.

Fatter ikke hva SV holder på med
– Det hjelper ikke Norges eneste produsent av biodiesel, Uniol i Fredrikstad, som vil legge ned driften. i tillegg er det innlysende at utvikling av 2. generasjons biodrivstoff, forutsetter utvikling av en 1. generasjons biodiesel slik vil ser i Fredrikstad. – Jeg fatter og begriper ikke hvordan SV kan sitte i en regjering og se på dette, sier Borghild Tenden.

Se TV2: Venstre til kamp for biodiesel

– Representanter fra regjeringspartiene har blant annet begrunnet avgiften på biodiesel med at denne produksjonen er uetisk. Dette henger ikke sammen med det regjeringen nå gjør. Avgiften på biodiesel rammer all biodiesel og skiller ikke mellom om drivstoff som er produsert på en god måte og drivstoff som er produsert på en dårlig eller uetisk måte, sier Tenden.

 - Regjeringens forslag om avgift på biodiesel er i strid med disse forpliktelsene i klimaforliket, mener Venstre.

– Regjeringens forslag om avgift på biodiesel er i strid med disse forpliktelsene i klimaforliket, mener Venstre.
Foto: Microsoft

I strid med klimaforliket
– Klimaforliket slår tydelig fast at det skal arbeides videre med den grønne omleggingen av kjøretøyrelaterte skatter, avgifter og annen regulering som påvirker veitrafikken og fremmer lavutslipps- og nullutslippsalternativer. Regjeringens forslag om avgift på biodiesel er i strid med disse forpliktelsene. Venstre har forventninger om at regjeringspartiene føler seg forpliktet av klimaforliket og at regjeringspartiene nå snur i denne saken, sier Borghild Tenden.

Les: Krever at endringer i biodieselavgiften fjernes

Skuffende
– Det er også uheldig at regjeringspartiene kutter på andre områder viktige miljø områder som klimaforskning og CO2-håndtering for å finansiere sin symbolpolitikk på biodrivstoff. Dette er svært skuffende og Venstre har forventninger om at dette finansieres på andre måter.

– Venstre har i sitt alternative statsbudsjett foreslått en dobling av satsingen på miljøteknologi med 100 mill. kroner i tillegg til å fjerne avgiftsøkningen på biodiesel. Hadde det vært et reelt miljøengasjement i regjeringspartiene hadde de støttet dette, understreker Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**