Uttalelse: Papirløses rettigheter må avklares og styrkes

Over 25 frivillige organisasjoner har gått sammen om kampanjen “Ingen mennesker er ulovlige”, som stiller krav til norske myndigheter om ordninger som regulerer forholdet for såkalte papirløse med lang botid i Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Fattigdom

Foto: Microsoft

Venstres landsstyre setter pris på engasjementet Kirken, og humanitære organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Bymisjon, Antirasistisk Senter, SEIF, NOAS og mange flere viser gjennom kampanjen og gjennom sitt daglige arbeid for å hjelpe mennesker som befinner seg i en vanskelig situasjon.

SSB har nylig lagt fram tall om at 18 196 irregulære innvandrere oppholder seg i Norge, hvorav 12 325 er forhenværende asylsøkere som har fått avslag på sin søknad. De humanitære organisasjonene som arbeider med hjelpetiltak anslår det reelle tallet til å være et sted mellom 6000 og 8000 personer.

Venstre mener det må være et mål at så få som mulig skal oppholde seg ulovlig i Norge. Venstre støtter arbeidet med å tilstrebe frivillige returordninger og aksepterer bruk av tvangsretur der retur er mulig. En rekke personer kan imidlertid ikke sendes ut etter avslått asylsøknad, enten fordi Norge ikke har returavtale med hjemlandet, fordi hjemlandet nekter å ta imot vedkommende eller fordi det praktisk ikke er mulig eller svært vanskelig å returnere personene. Venstre mener myndighetene må sørge for at de som ikke kan returnere får et oppholdsgrunnlag.

Barnas rettigheter må bedres
Venstre er særlig bekymret over alle barna som lever ulovlig i Norge. Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn under vurderingen av opphold på humanitært grunnlag.

Barn, kreativ, skole

Foto: Microsoft

Venstre mener dette også må gjelde de barna som har oppholdt seg i riket uten gyldig oppholdstillatelse og som søker om omgjøring på humanitært grunnlag.

Venstre mener hensynet til barnets beste i flere saker er så tungtveiende at det ikke kan være adgang til å legge avgjørende vekt på såkalte innvandringsregulerende hensyn. Stortinget har allerede uttrykt ønske om dette og Venstre er bekymret for om dette følges opp i praksis.

Retur eller opphold
Venstre mener det er viktig å gjennomgå praksis når det gjelder omgjøring av avslag på opphold på humanitært grunnlag. Venstre mener det bør spesifiseres i lovteksten at utlendingers botid i riket kan være et relevant hensyn i vurderingen av opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket.

Venstre er glad for at det etter forskriftsendringen som trådte i kraft 1. juni 2007 er mulig å gi oppholdstillatelse for personer som ikke har utsikter til retur. I de tilfellene der en papirløs er ureturnerbar, finnes det i dag hjemmel for å gi oppholdstillatelse (utlendingsloven § 38, jf utlendingsforskriften § 8-7). Venstre er imidlertid bekymret for om vilkårene for opphold etter denne forskriften er for strenge og at hjemmelen derfor ikke benyttes i praksis.
Venstre vil derfor lempe på muligheten for å gi opphold når personen viser seg å være ureturnerbar. Dette må gjøres gjennom en regularisering( gjøre en person ordinær) der personen kan få opphold etter fem år når det ikke er tvil om identitet og det ikke i mellomtiden er framkommet annet grunnlag for utvisning.

Bedre helsehjelp for papirløse
Papirløse har i dag få rettigheter. Manglende rett til helsehjelp utover akutthjelp kan føre til alvorlige konsekvenser for den enkeltes helse og er heller ikke akseptabelt for fellesskapet forøvrig. På samme tid ser vi at dagens uklarheter skaper stort press på ansatte i helsevesenet og frivillige organisasjoner som møter denne utfordringen i det daglige.
Venstres landsstyre mener papirløse må ha tilgang til nødvendig helsehjelp og at det gis mulighet til å henvise disse pasientene videre til somatisk behandling og DPS-tilbud.

Venstre vil:
– at det gjennomføres en menneskerettslig analyse av situasjonen for papirløse i Norge.
– at lovverket sikrer en regularisering av opphold for barn.
– endre utlendingsloven slik at det klart fremgår av lovteksten at et avslag på en søknad må være forsvarlig i et barnerettslig perspektiv
– vurdere ulike former for permanent regularisering av lengeboende i Norge ut fra en vurdering av ulike modeller i europeiske land.
– at praksis for omgjøringsadgang gjennomgås for å se om nye fakta blir tatt hensyn til i tilstrekkelig grad.
– at de som oppholder seg i landet uten legal status, skal få rett til helsehjelp utover akutthjelp når dette er nødvendig for å unngå alvorlige konsekvenser for personen selv eller andre.
– gi en ny instruks til landets NAV-kontorer slik at anmodninger om nødhjelp i henhold til lov om sosialtjenester behandles på en human måte.
– gjenta at det må bli enklere å søke om arbeidstillatelse i Norge, og vil gi asylsøkere en rett til å arbeide selv om identiteten kan være uavklart.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**