Boligbygging og boligfinansiering

Venstre vil ha en offensiv boligbygging der staten samarbeider med kommunene, iverksetter nye stimuleringstiltak og forenkler regelverket. For å møte etterspørselen etter boliger har Venstre mål om en utbyggingstakt på rundt 40.000 boliger årlig i løpet av stortingsperioden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre vil styrke Husbanken og gjøre banken til et sentralt virkemiddel for å bygge flere boliger og boliger tilpasset dem som står svakt i det ordinære markedet. Det må bygges flere utleieboliger, flere studentboliger, flere boliger for ungdom (Ungbo) og flere boliger tilpasset eldre. Venstre vil også se på en samordning av Husbanken og Kommunalbanken for å sikre en effektiv, statlig utlånsvirksomhet.

Regelverket for støtte til ombygging av bolig etter sykdom eller ulykke bør endres, slik at flest mulig har råd til å bli boende hjemme i boliger tilpasset rullestol eller andre hjelpemidler.

Venstre vil:
•Øke Husbankens lånerammer slik at det skal kunne gis lån til ordinære utleieboliger på samme måte som til sosialboliger når disse er prioritert av kommunen.
•Sikre tilgang på startlån for vanskeligstilte.
•Innføre et veiledende egenkapitalkrav på 10 prosent ved kjøp av bolig, men la bankene få utøve skjønn ved lånetilsagn bl.a. basert på utsikter til framtidig inntekt.
Øke beløpsgrensene til Boligsparing for ungdom (BSU) til hhv 30.000 årlig og totalt 300.000 kroner, og øke prosentsatsen i skattefradraget fra 20 til 28 prosent.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**