Straff og soning

Straff skal vise at samfunnet ikke aksepterer atferd som skader andre borgere eller vesentlige samfunnsinteresser. Straff er samtidig statens mest inngripende og alvorlige sanksjonsmiddel.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre mener straffenivået i samfunnet først og fremst bør fastsettes ut fra allmenn- og individualpreventive hensyn, samt for å hindre selvtekt. Straff skal ikke brukes for å løse sosiale problemer. Venstre er derfor imot sexkjøploven og er motstandere av et tiggeforbud. Forskning og kunnskap må ligge til grunn for hva som er et riktig straffenivå generelt, og det bør være et betydelig rom for domstolsskjønn i det enkelte tilfelle.

Det er grunnleggende i en liberal rettstat at man er uskyldig til det motsatte er bevist og at enhver anklaget har rett på et forsvar. Like grunnleggende er det at straff ikke er et mål i seg selv. Målet må være at straffedømte så langt det lar seg gjøre returnerer til samfunnet etter endt straff.

Ved bruk av fengselsstraff er det viktig at soningen blir kombinert med behandling og aktivitet. Spesielt under langvarig soning er det viktig med tilbud som forbereder den innsatte på å vende tilbake til samfunnet. Prøveløslating og permisjoner bør brukes for å myke opp overgangen til det sivile liv. Det må satses mer på yrkesrettet utdanning, opplæring og sysselsetting. Innsatte skal få mulighet til å holde kontakt med familien under soningen.

Norge har tidligere fått kritikk for bruken av glattcelle, blant annet av Europarådets torturovervåkingskomité. Venstre er opptatt av at bruk av glattcelle (politiarrest) må begrenses til et minimum og at det maksimalt må gå 24 timer før den pågrepne overføres til en vanlig fengselsplass. Personer under 18 år skal ikke settes på glattcelle.

Venstre vil:
•Øke bruken av alternative straffereaksjoner og praktisk støtte ved løslatelse for å hindre tilbakefall.
•At pågrepne overføres fra glattcelle til ordinær fengselsplass så raskt som mulig og senest innen 24 timer.
•Pålegge vaktordninger for domstolene som gjør det mulig å fremstille personer med begjæring om varetektsfengsling også utenom ordinær arbeidstid.
•Tilrettelegge for kontakt mellom innsatte og deres familier gjennom å lage nasjonale standarder for antall besøksdøgn, telefontid og ved å bedre besøksrommene.
•Styrke og videreutvikle muligheten for å motta behandling i institusjon for rusmisbruk og sykdom under soning.
•Opprette oppfølgingssentra med høy faglig kompetanse som skal gi bedre støtte ved løslatelser.
•Oppheve sexkjøploven og avvise tiggeforbud.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**