Kriminalitetsbekjempelse

Det er behov for en storstilt opprydning i politiets interne organisering, samt en klargjøring av kommandolinjer og oppdatering av IKT-verktøy. Venstre mener at antallet politidistrikt bør reduseres, at samarbeidet med Forsvaret må styrkes og at politiets arbeidstider i større grad må tilpasses behovet for operativ tjeneste.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I reformeringen av politiet vil det for Venstre være viktig å styrke utetjenesten, terrorberedskapen og arbeidet mot organisert kriminalitet.

Rettsstaten utfordres av organisert kriminalitet som preges av vold, trusler og represalier, tar i bruk avansert teknologi, og har internasjonale forgreninger. Politiet må settes i bedre stand til å kunne bekjempe denne utviklingen, og politisamarbeidet mellom land må styrkes. Arbeidet med å bekjempe kriminalitet og terror må skje på rettsstatens grunn. Overvåking på grunnlag av politisk tilhørighet er et kraftig overgrep. Før det vedtas nye tiltak i kampen mot terror, bør man vurdere og dokumentere eventuell effekt av de tiltakene som allerede er innført det siste tiåret. Venstre vil avvise alle forslag til tiltak som det ikke foreligger dokumentert behov for, og som heller ikke står i rimelig forhold til formålet man ønsker å oppnå.

Samtykke er ikke egnet som rettslig grunnlag for politimetodebruk, fordi den ubalansen som alltid vil være mellom borger og politi sår tvil om hvorvidt samtykket er frivillig. Venstre er kritisk til omfattende bruk av samtykkebasert DNA-testing i straffesaker, rustesting av elever i skolen og at etterforskning av spedbarnsdødelighet baseres på samtykke.

Utdanningen ved Politihøgskolen skal være relevant for operativt politiarbeid. Det må satses mer på videreutdanning i ledelse, etterforskning og i oppgaver som knytter seg til utetjenesten. Ved å legge til rette for ulike karriereveier, kan polititjenestemenn fortsette i uniformert utetjeneste. Politietaten kan styrkes ved flere sivile stillinger som dekker mange av de administrative oppgaver som er lagt til etaten. Samtidig vil Venstre vurdere å overlate en del oppgaver til tjenestemenn uten politifaglig utdanning.

Venstre vil:
•Redusere antallet politidistrikt.
•Øke politiets uniformerte utetjeneste.
•Øke opptaket til Politihøgskolen for å bedre rekrutteringskapasiteten.
•Bygge på anbefalingene fra 22. juli-kommisjonen for å styrke politiet.
•Øke rekrutteringen av sivile stillinger og politijurister.
•Forbedre eksisterende og utvikle nye informasjonssystemer i politi og justissektor for å tilfredsstille kravene til ny politiregisterlov.
•Styrke samarbeidet mellom politiet, barnevernet og skolen (SLT — Samordning av lokale kriminalforebyggende tiltak).
•Tillate politiet praktisk tilgang på flere våpentyper tilpasset utfordringene de møter, samt grundig trening, men avvise generell bevæpning av politistyrken.
•Styrke politiets kompetanse på å bekjempe organisert kriminalitet.
•Styrke Norges internasjonale innsats mot grenseoverskridende kriminalitet i Interpol, Europol og Frontex.
•Ha klare og tydelige regler for politiets bruk av infiltrasjons- og provokasjonslignende metoder.
•Bidra aktivt i det internasjonale samarbeidet med sikte på at forbrytelser mot menneskeheten og folkemord bringes inn for Den internasjonale straffedomstolen.
•Evaluere tidligere innførte terrorbestemmelser, og avvise innføring av hjemler om tankekriminalisering for å ramme såkalte soloterrorister.
•Åpne for at kommuner i samarbeid med politiet kan gi tilleggsfinansiering til lokalt, utadrettet politiarbeid slik som gatepatruljering, kontroller og forebyggende tiltak.
•Innføre familievoldskoordinatorer i alle landets politidistrikt.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**