Mediepolitikk

Venstre vil føre en mediepolitikk som likebehandler medieeierskap på ulike plattformer og som sørger for rammevilkår som ivaretar konkurranseevnen til norske medier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Produksjonsstøtten bør beholdes som et virkemiddel for å opprettholde mangfold i pressen. Støtten må være plattformuavhengig og styres mer direkte inn mot journalistisk produksjon fordi et stadig mer komplisert samfunn trenger mer kompetent journalistikk. Støtten må inneholde en begrensning for hvor mye enkeltaviser kan få.

Venstre vil ha en teknologinøytral lov om frihet og ansvar i redaktørstyrte medier. Ved et særskilt strafferettslig ansvar for redaktøren gis den som har styringsrett over hva som publiseres et tilsvarende ansvar for lovligheten av publiseringen. Et absolutt kildevern for redaktørstyrte medier vil bedre enn i dag sikre ytringsfrihet for alle og det vil løse motsetningen mellom det presseetiske regelverket og norsk lov. Et vitneforbud med hensyn til anonyme kilder vil stille pressefolk på linje med prester, leger og advokater.

Venstre vil bevare NRK som en sterk, reklamefri allmennkringkaster, med særlig ansvar for folkeopplysning og spredning av kultur og kunnskap til alle. NRK skal være en hovedaktør for norsk kultur- og kunnskapsformidling. Så lenge NRK-lisensen er knyttet til fjernsynsapparater, står ordningen i fare for å bli utdatert. Finansieringen av NRK må være forutsigbar og ha størst mulig avstand til politiske myndigheter for å ivareta NRKs uavhengighet og samfunnsoppdrag.

Venstre vil:
•Sikre mangfold og konkurranse ved å avvikle medieeierskapsloven som regulerer norske medier særskilt, og la konkurranselovgivningen regulere mediemarkedet.
•Målrette produksjonsstøtten og gjøre både den og momssatsene teknologinøytrale, slik at medier har lik, lav momssats.
•Sette tak for hva enkeltmedier kan motta i direkte pressestøtte.
•Ha en medieansvarslov med et særlig strafferettslig ansvar for redaktøren, absolutt kildevern og forbud mot etterforskning i kildevernsaker.
•Utrede alternative finansieringsmåter av NRK.
•Sikre fri konkurranse for innholdsleverandører i det digitale bakkenettet og i kabelnettet.
•Nedlegge det politisk oppnevnte Kringkastingsrådet.
•Sikre NRK som et ikke-kommersielt mediehus og som en i hovedsak reklamefri aktør på alle plattformer.
•Utvide forbudet mot aggressiv markedsføring av pengespill til også å gjelde Norsk Tipping, og innskrenke Norsk Tippings sendetid på NRK

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**