Program 2011: Næring og nyskaping

Et nyskapende næringsliv er avgjørende for byens utvikling. Forskning, utvikling og gründervirksomhet er fremtiden for en velutviklet kunnskapsøkonomi. Venstres mål er å gjøre Bergen best i Norge på næring og nyskaping. Små og mellomstore bedrifter er grunnfjellet i norsk næringsliv, og en positiv næringsutvikling er den viktigste forutsetningen for en god kommuneøkonomi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Næring_Bergen

Foto: Mathias Fischer

Mindre kommunalt eierskap
Kommunalt eierskap i konkurranseutsatte næringer kan skape konflikter mellom politikernes ansvar som kommersielle eiere og politikernes ansvar som representanter for alle byens borgere. Kommunen må forvalte eierskapet sitt ut fra strategiske hensyn, ikke profitt. Derfor vil Venstre selge kommunens eierandeler i Tide og BiR, og skille ut og selge de delene av BKK som ikke ivaretar strategiske interesser knyttet til infrastruktur for strøm. Infrastruktur for bossug skal forbli i kommunalt eierskap.

Venstre vil:
Selge kommunens eierandeler i Tide og BiR
Skille ut og selge de delene av BKK som ikke omfatter infrastruktur for strøm

Grønn og rettferdig eiendomsskatt
Venstre ønsker eiendomsskatt i Bergen. Dagens skatt er derimot urettferdig, siden svært mange slipper å betale. Det finnes nye, ubrukte takster for hele byen. Venstre vil ta dem i bruk slik at eiendomsskatten blir rettferdig fordelt. Vi ønsker å knytte eiendomsskatten til den nye miljømerkingen av eiendom, slik at miljøvennlige hus kan gis skattefradrag. Videre vil Venstre innføre bunnfradrag på eiendomsskatt, slik at den ikke slår usosialt ut.

Venstre vil:
Fordele eiendomsskatten rettferdig over hele kommunen
Innføre bunnfradrag for eiendomsskatt
Gi skattefradrag for miljøvennlige hus
Frita Studentsamskipnaden for eiendomsskatt

En moderne arbeidsgiverpolitikk

Bergen kommune skal være en inkluderende arbeidsgiver. Venstre vil øke bruken av anonymiserte jobbsøknader for å heve andelen ansatte med minoritetsbakgrunn. Kommunen kan ikke konkurrere med privat sektor på lønn, men bør bli ledende på kompetanseheving og videreutdanning. Det må være et mål at alle som ønsker det skal tilbys fulltidsstilling. Videre skal ingen diskrimineres på arbeidsmarkedet. Venstre mener erfaringene fra alternative turnusmodeller spesielt i omsorgssektoren er gode, og vil legge til rette for en mer fleksibel ordning som setter brukeren i fokus.

Venstre vil:
Øke bruken av anonyme jobbsøknader
Gjøre kommunen ledende på kompetanseheving og videreutdanning
Tilby fulltidsstillinger til alle som ønsker det
Gjøre turnusordninger mer fleksible

Et nyskapende næringsliv

Fremtidens arbeidsplasser er ikke skapt enda. Venstre vil gjøre Bergen til gründerhovedstaden i Norge og sikre forutsigbare rammebetingelser for bedriftene. Kommunen må oppmuntre til nyskaping og næringsutvikling gjennom å styrke etablerertjenesten i kommunen, samt stille ledige kontorer og bygg til disposisjon for nyetablerere. Dette kan blant annet gjøres gjennom å opprette et gründerhotell der nyetablerte med gode ideer kan få tilgang på kontorarealer, internett, telefon og annet nødvendig utstyr.
Vi vil samarbeide med fylkeskommunen om en storstilt satsing på entreprenørskap i videregående skole. Bergen er en stor studentby, men mange flytter fra byen etter endt utdanning. Vi vil videreutvikle samarbeidet med universitetet og høgskolene for å få flere til å etablere seg her i byen. Venstre vil støtte opp om nyetablerertiltak som Nyskapingsparken og lignende. Videreutvikling av marin sektor i samarbeid med forskningsmiljøene er spesielt viktig. I tillegg er Bergen en pådriver for kulturbasert næringsliv.

En av de viktigste næringspolitiske virkemidlene er en effektiv kollektivtransport. Satsing på buss og bane er ikke bare et miljøtiltak, men fremtidsrettet næringspolitikk. Køprising er et effektivt virkemiddel for å sikre arbeidsplasser og økonomisk vekst. Bergen skal være en by der private aktører ønsker å etablere seg. Der hvor kommunale oppgaver like gjerne kan utføres av private, bør de få muligheten til dét. Bergen skal bli best i Norge på nyskaping. Samtidig er det viktig å jobbe for at Bergen også er en attraktiv by for større selskaper og bedrifter. Dette vil sikre at man beholder gode kompetansemiljøer og kan hindre såkalt "hjerneflukt" til andre steder.

Bergen kommune mangler næringsareal. Dersom Bergen skal være interessant for nyetableringer, må det legges til rette for mer næringsareal. Med knapphet på areal vil Venstre gå inn for en fortetting av flere av de eksisterende næringsarealene i Bergen. Spesielt gjelder dette Kokstad, Sandsli og Lønningenområdet, som snart får en effektiv bybanetilknytning. Grunnet knapphet på næringsareal i Bergen flytter flere bedrifter til nabokommunene. Arbeidstakerne flytter ikke alltid etter. Det er derfor viktig med gode kollektivløsninger mellom Bergen og omlandskommunene.

For å ha et aktivt sentrum er det viktig at det legges til rette for at service og håndverkere får tilgang til parkering i nærheten av de stedene som de skal hjelpe. Venstre vil innføre en ordning hvor servicebiler kan bestille parkeringsplass på forhånd i nærheten av kunden.

Venstre vil:
Støtte etableringstiltak som for eksempel Nyskapingsparken
Styrke etablerertjenesten
Få flere studenter til å etablere seg i byen etter studiene
Gjøre Bergen best på næring og nyskaping
Øke kommunens engasjement i Utdanning i Bergen, Karrieresenteret og Springbrettet
Etabler gründerhotell i Bergen
Gå inn for fortetning av flere næringsareal
Etablere en bestillerordning for gateparkering for servicebiler i sentrum

Ny godshavn
En ny godshavn for hele Bergensregionen må bygges ut så snart som mulig for at regionen skal kunne hevde seg internasjonalt. For Venstre er det avgjørende at det tas lokale og globale miljøhensyn i beslutningen om plassering av ny godshavn. Det viktigste kriteriet for en fremtidsrettet havn er samlokalisering med en godsterminal. Venstre vil også vektlegge muligheter for godstransport på jernbane.

Venstre vil:
Ta hensyn til miljø og forurensning
Flytte godstransporten ut av Bergen sentrum og frigjøre
Dokken-området
Etablere en effektiv terminal av internasjonal standard
At havn og godsterminal kan samordne bil og båt
Sikre brukerne så lave transportkostnader som mulig
Frigjøre arealet i Arnadalen

En rettferdig skjenkepolitikk
Venstre ønsker et mangfoldig uteliv i hele Bergen. Kø og trengsel skaper aggresjon og vold. Vi vil samarbeide med utelivsnæringen om differensierte åpnings- og skjenketider, og spre skjenkingen gjennom å åpne for bydelspuber og små skjenkesteder med lokalt særpreg utenfor sentrum. Bydelspuber kan gjøre bydelene mer attraktive, og skjenkepolitikk er også kulturpolitikk. Skjemaveldet må reduseres og det bør bli enklere å etablere nye skjenkesteder, forutsatt at reglementet følges. Skjenkekontrollen må styrkes, men må være rettferdig og etterrettelig. Skjenkebevilling skal være lett å få og lett å miste. Venstre skiller ikke mellom utesteder på moralsk grunnlag og vil ikke motarbeide serveringssteder som tilbyr lovlig erotisk underholdning eller lignende. Venstre vil også søke staten om å få tilbake muligheten til å la utesteder ha fri åpningstid for salg av mat og alkoholfri drikke.

Venstre vil:
Legge til rette for lokale puber i bydelene
Gjøre skjenkebevilgning lett å få, men lett å miste
Gjøre det enklere å etablere nye skjenkesteder

Fortsatt Fairtradeby
Den internasjonale merkeordningen Fairtrade bidrar til bærekraftig utvikling og livsviktig handel i de fattigste delene av verden. Bergen kommune kan bruke sin markedsmakt som storkunde til å vise internasjonal solidaritet og bekjempe fattigdom. Bergen kommune har i perioden stått i fare for å miste sin status som Fairtradeby grunnet manglende oppfølging av Fairtradearbeidet. Venstre vil i kommende periode jobbe for at alle kriterier som ligger til grunn for å kunne kalle seg Fairtradeby blir nøye fulgt opp. Venstre vil videreutvikle og markedsføre Bergen som Fairtradeby. Rettferdig handel er solidaritet i praksis.

Venstre vil:
Videreutvikle Bergen som Fairtradeby

Vennebyen Bergen
Gjennom prosjekter som "Vennebyen" har Bergen muligheten til å bli et mer attraktivt sted for ferierende barnefamilier og for byens egne barn. Venstre stiller seg positive til utviklingen av barneparken "Vennebyen" i Åsane, og ønsker at kommunen skal legge til rette for utviklingen av denne.

Venstre vil:
Tilrettelegge for å etablere "Vennebyen" i Bergen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**