Program 2011: Skole og oppvekst

Venstre legger Barnekonvensjonen til grunn for politikken. Bergen kommune må øke fokuset på barns rettigheter. Barns trygghet og rett til verdige oppvekstvilkår skal være et overordnet hensyn. Bergen kommune skal føre en helhetlig og forebyggende oppvekstpolitikk. I et liberalt samfunn er enkeltmennesket alle tings mål og alle barn har rett til en god oppvekst, et godt hjem og en god skole. Skolens viktigste oppgave er å utdanne gode borgere som tar vare på seg selv, hverandre og verden rundt oss.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Skole_Bergen

Foto: Mathias Fischer

En fri og fleksibel skole
Læreren er skolens viktigste ressurs. Skolens største utfordring er ikke nødvendigvis lærermangel, men at lærere må bruke mye av sin tid på administrasjon. Venstre vil prioritere ressurser til effektivisering av rapporteringssystemene og gi lærerne mer tid til undervisning. Samtidig må spesielt yrkes- og studieveiledningen styrkes.

Venstre vil ha en fri og fleksibel skole, og vil videreføre og utvikle ordningen med direktevalgte skolestyrer. Skolen skal styres mest mulig av lærere, foreldre og elever, og minst mulig av politikere og byråkrater. Valg av skole skal være opp til foreldre og elever. Gode skolebygg er en forutsetning for en god skole. Vi er mindre opptatt av hvem som bygger eller eier skolebyggene, enn av innholdet i skolen. Videre bør ikke skolebyggene legge begrensninger på pedagogisk utvikling, slik som for eksempel baseskoler gjør. Pedagogikk som er populær i dag, er det kanskje ikke i morgen. Venstre vil at alle nye skolebygg skal være fleksible med hensyn til nåværende og fremtidige undervisningsformer.

Friskoler er et viktig alternativ til den offentlige skolen og gjør den bedre gjennom mangfold og konkurranse. For at alle elever skal ha like muligheter, må det være tilstrekkelig mange friskoler i byen. Venstre vil aktivt legge til rette for flere friskoler i Bergen.

Venstre tar lærernes kompetanse og foreldrenes engasjement på alvor, og vil sette skolen fri. Det gjelder også vurderingsformer. Lærere i barneskolen som ønsker å benytte karakterer som pedagogisk virkemiddel til inspirasjon eller tilbakemelding, bør ha muligheten til det. Bergen kommune må også i samarbeid med Staten finansiere et lærerløft som sikrer at alle lærerne i grunnskolen får et tilbud om minst et halvt års etter- og videreutdanning minimum hvert tiende år.

Venstre vil:
Gi den enkelte skole muligheten til å velge blant godkjente eksamensformer
Videreføre ordningen med fritt skolevalg
Ha flere friskoler i Bergen
Videreutvikle skolestyrene som styringsorgan
Støtte lærere som vil bruke karakterer i undervisningen
Gi lærerne mer tid til undervisning
Styrke rådgivningstjenestene
Sikre at nye skolebygg er fleksible
Styrke svømmeopplæringen i barneskolen, spesielt på skoler med mange minoritetselever

Nulltoleranse for mobbing
Skolen skal være et sted for læring og utvikling, og mobbing skal aldri aksepteres. Venstre vil sette fokus på forebyggende tiltak mot mobbing og gjøre skolen ansvarlig for elevenes trivsel. Alle skoler skal ha en plan mot mobbing. Ansvaret for mobbing ligger hos den enkelte skole, som må settes i stand til å håndtere slike problemer på en bedre måte og sikre rettighetene til både mobber og mobbeoffer. Kommunen må sørge for at lærere kurses i å takle mobbesituasjoner. Når det kommer til elevvelferd, vil Venstre prioritere tiltak mot mobbing først.

Venstre vil:
At alle skoler skal ha en plan mot mobbing
Prioritere tiltak mot mobbing foran andre velferdstiltak i grunnskolen
Sørge for at lærere kurses i å takle mobbesituasjoner

Entreprenørskap i skolen
Norge skal leve av fremtidens bedrifter. Samtidig er mange elever skolelei og frafallet i videregående skole øker. Venstre vil satse på entreprenørskap i hele utdanningsløpet fra fjerde klasse. Alle ungdomsskoler bør har elevbedrifter, og kommunen bør legge til rette for mer samarbeid mellom skolene og det lokale næringslivet. Eksisterende fag som "Yrkesvalg" må rettes mindre mot teori og mer mot samhandling med næringslivet. Fremtidens arbeidsplasser skapes i dag.

Venstre vil:
Øke satsningen på entreprenørskap i skolen
Øke samarbeidet med lokale bedrifter

Styrk den internasjonale skolen

Bergen utnytter ikke sine muligheter som attraktivt internasjonalt arbeidsmarked så lenge den internasjonale skolen i Bergen har dårlige vilkår. Venstre vil prioritere en opprusting av den internasjonale skolen blant annet gjennom å stille ny tomt til disposisjon for å gjøre byen attraktiv for utenlandsk kompetanse.

Venstre vil:
Styrke den internasjonale skolen i Bergen
Sikre ny tomt for den internasjonale skolen

Kultur i skolen
Et mangfoldig kulturliv er viktig for barn og unges oppvekst. Foruten en aktiv kulturpolitikk, vil Venstre legge til rette for et økt samarbeid mellom skolen og kulturlivet. Tiltak som "Kulturbilletten" gir elevene muligheten til å delta i et bredt spekter av aktiviteter, og bør videreutvikles. Slik næringslivet bør inviteres inn i skolen, bør kulturlivet også møte en åpen dør.

Venstre vil:
Videreutvikle "Kulturbilletten" for barn og unge
Øke samarbeidet med lokalt kulturliv
Åpne for mer bruk av skolene til frivillig kultur- og organisasjonsliv i lokalmiljøet

Skolestruktur
Ved vurderingen av skolestruktur vil Venstre ta utgangspunkt i barnas beste. Total reisetid og elevtall må være forsvarlig. Det er ikke ønskelig med for mange store skoler. Nybygde skoler må kunne erstatte gamle skoler i samme område så lenge dette ikke går på bekostning av barns beste. En overkapasitet i et område må også kunne utnyttes til andre offentlige formål som blant annet barnehage, kulturarena eller ulike offentlige tjenester. Venstre mener at det er svært viktig at vi ser Skolebruksplanen i sammenheng med Kommuneplanens Arealdel (KPA). Planlagte utbygninger må tas inn i vurderingen av skolestrukturen.

De fådelte grendeskolene i Bergen er svært viktige for nærmiljøene og representerer også et pedagogisk alternativ. Så lenge elevtallet er stort nok til at det er pedagogisk forsvarlig med tanke på å kunne gi et godt undervisningstilbud, ønsker Venstre å bevare disse.

Venstre vil:
Se Skolebruksplanen i sammenheng med KPA
Ta utgangspunkt i barnas beste ved vurderingen av skolebruksplanen
Utnytte overkapasitet til andre kommunale tjenester
Beholde de fådelte grendaskolene

Frafall i videregående skole
Frafall i den videregående skolen er en stor samfunnsutfordring. Allerede på ungdomskolenivå kan effektive tiltak settes i gang for å hindre frafall i den videregående skolen. Samarbeid mellom fylkeskommunen og kommunene er nødvendig for å hindre frafallet. Rapporteringssystemet må bedres samtidig som elevenes personvern ivaretas. Venstre vil hindre frafall fra videregående skole gjennom å øke kommunikasjonen mellom ungdomskolene og de videregående skoler, samt ved å tilby leksehjelp/ekstraundervisning ved behov.

Venstre vil:
Hindre frafall fra videregående skole

Barnevern
Venstre vil at Bergen kommune skal ha hele det offentlige ansvaret for barns oppvekstsvilkår i byen. Vi ønsker derfor at Bergen kommune overtar ansvaret for de oppgaver det statlige barnevern har. Det vil gi et mer helhetlig tilbud og sikre at de tilgjengelige ressursene kommer brukerne til gode. De barn og familier som i dag trenger barnevernets bistand lider under det dårlige samarbeidsforholdet mellom stat og kommune. Bergen har et barnevernfaglig miljø som er stort nok til å ivareta hele tiltakskjeden.

Barnevernet må prioriteres med økte ressurser til flere fagstillinger. Det er nødvendig for å komme tidligere inn i sakene. Dette vil igjen kunne forebygge mange plasseringer i fosterhjem eller institusjoner. Det vil fortsatt være behov for å rekruttere flere gode fosterhjem, samt ha et variert tilbud av kompetente institusjoner. Barnevernet i Bergen må videre bygge ut et fullgodt ettervernstilbud og gjøre samarbeidet med psykiatrien, rushelsetjenesten og politiet mer forpliktende.

Venstre vil:
Overføre alt barnevern i Bergen til Bergen kommune
At barnets beste, barnets deltakelse og barnets perspektiv skal ha hovedfokus i alle barnevernssaker
At familieråd alltid skal brukes eller ha vært vurdert
Prioritere økte ressurser til barnevernet
Gi barnevernsbarn i Bergen et fullgodt etterverntilbud
Gi obligatorisk kursing i barnekonvensjonens forpliktelser til alle som jobber med barn og unge

Oppvekstmiljø
Et godt oppvekstmiljø skapes gjennom et tett samspill mellom kommunen og positive krefter i lokalsamfunnet, som frivillige organisasjoner, barn og ungdom selv, foreldre og andre grupper og ildsjeler som ønsker å gjøre en innsats.

Venstre vil:
Samarbeide med og utløse de ressursene som ligger i frivillig sektor og i familien

PPT
Undersøkelser viser at skoler og PPT-tjenester i Bergen ikke overholder tidsfrister for søknader om spesialundervisning. Dette betyr at kommunen bryter både elevenes rettigheter etter opplæringsloven og forvaltningslovens regler. Venstre mener kommunen må holde seg til regelverket, og vil forbedre internkontrollen for å styrke elevenes rettigheter.

Venstre vil:
Styrke PPT-tjenesten
Forbedre internkontrollen i PPT-tjenesten

Barn og unge som pårørende
Når foreldre har alvorlig sykdom eller sliter psykisk vil barnas hverdag bli preget av engstelse og uforutsigbarhet. Barn som pårørende har behov for å bli sett og forstått i skolehverdagen. I de fleste skoleklasser vil det være elever som er pårørende eller lever med sorgen over å ha mistet et nært familiemedlem.

Venstre vil:
Bevare og øke helsesøstertjenesten slik at barn og ungdom har mulighet for oppfølging når de blir pårørende eller etterlatt
Sikre at skolene utarbeider plan for barn og unge i sorg og krise

Barnehager
Bergen har et variert tilbud av barnehager med ulik pedagogisk profil. Venstre mener det er viktig å beholde dette mangfoldet slik at foreldre kan søke om det tilbudet som passer best for dem. Barnehagene fungerer som en viktig arena for sosialisering og integrering og skal gi et godt pedagogisk tilbud til de minste barna. Bergen har nådd full barnehagedekning, men mange barn får barnehageplass i en helt annen bydel enn der de bor. Venstre vil jobbe for at alle får tilbud om plass i sin egen bydel, og forbedre ordningen med "byttepool" ved å gjøre ordningen bedre kjent. Pedagogiske ledere må sikres faglig påfyll gjennom jevnlige tilbud om kursing og etteropplæring.

Venstre vil:
Sikre et mangfoldig barnehagetilbud
Gi fortrinnsrett til barnehage i egen bydel
Forbedre ordningen med "byttepool"
At pedagogiske ledere jevnlig tilbys kursing/etteropplæring

Bedre alternative opplæringstilbud
Det er ikke alle elevene som greier å tilpasse seg den ordinære skolen. For disse elevene er det viktig at det finnes alternative opplæringstilbud, enten for noen dager i uken eller som et heltidstilbud. Venstre ønsker å styrke de alternative skolene som heltidstilbud med hele ansvaret for sine elever, inkludert utstedelse av vitnemål. Når det gjelder deltidstilbud, er det viktig å sikre en bredde og variasjon, og at alle bydelene har slike tilbud.

Venstre vil:
Sikre Alrekstad og Godvik skoler
Bygge ut deltidstilbud i bydelene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**