Program 2011: Kultur og idrett

Å skape rom for kunstneriske uttrykk er en av hovedhensiktene med den liberale kulturpolitikken. Kulturpolitikken bør og kan i liten grad målstyres mot bestemte resultat, og aller minst når det gjelder kunstens form og innhold. Politikken kan tilføre ressurser og gi rammevilkår for kunstnerisk vekst. Forvaltningen skal ha som grunnlag at den skal stimulere og motivere frie, skapende krefter — ikke ensrette dem. Retten til fri ytring er det viktigste prinsippet i kulturpolitikken, og et sterkt og fritt kulturfelt er uunnværlig i et levende demokrati. Idrett er en uvurderlig del av frivilligheten i byen. Sport er også kultur, og Venstre vil sikre gode forhold for breddeidretten i Bergen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Filmbyen Bergen
Film og kino er en viktig del av kulturtilbudet i Bergen. Venstre vil at kommunen skal videreutvikle Bergen som en dynamisk og nyskapende filmby. Det offentlige bør sikre gode vilkår for filmvisning i Bergen, og Venstre vil beholde Bergen Kino som et heleid kommunalt aksjeselskap. Kinoen har en viktig kulturpolitisk funksjon ved å sikre bredde i tilbudet og for å ivareta tilbudet til barn og unge. For å sikre et bredt og mangfoldig filmtilbud vil Venstre øke støtten til filmfestivaler som BIFF og kulturinstitusjoner som Cinemateket.

Venstre vil:
Øke støtten til BFF, Cinemateket og andre filminstitusjoner
Beholde Bergen Kino som et kommunalt aksjeselskap

Idrett
Mangel på fysisk aktivitet er en trussel mot folkehelsen. Hovedutfordringene er at det er for få idrettsanlegg og andre aktivitetsområder i Bergen. Derfor er det viktig å legge til rette for fysisk aktivitet både for organiserte og uorganiserte, og da spesielt rettet mot barn og unge. Tiltak i nærmiljøene er i den sammenheng svært viktig, spesielt med tanke på de som er uorganisert. For å gi rom for økt aktivitet er det viktig å gjennomføre den vedtatte idrettsplanen som sikrer nødvendig anleggsutbygging.

Det er viktig å etablere idrettsanlegg i tilknytning til nye skoler. Dette er med på å skape gode oppvekstmiljø. Venstre ser også på idrett som en viktig del av integreringsarbeidet i kommunen. Vi vil at idrettsmiljøene skal være inkluderende og åpent for alle, uavhengig av etnisk bakgrunn eller seksuell legning.

Venstre vil:
Etablere flere idrettsanlegg, gjerne i samarbeid med eksterne finansieringskilder
Ha økt satsing på utbygging av nærmiljøanlegg som ballbinger, Street Basket, friplass, skateramper, beach-volleybaner og lignende
Styrke satsingen på skoleprosjektet "Bergen – en by i bevegelse"
Sikre fortsatt gratis bruk av offentlige idrettsanlegg for alle
Legge bedre tilrette for toppidrett og samarbeid med toppidrettsmiljø
Ruste opp Skansemyren stadion med blant annet nytt banedekke

Kulturbygninger
Venstre vil i samarbeid med kunst- og kulturinstitusjonene i Bergen prioritere arbeidet med en ny kulturhusplan slik at USF, BIT Teatergarasjen og DNS sikres gjennomføring av sin planlagte utbygging og CB sikres en hensiktsmessig hjemmescene. Venstre vil også arbeide for at Bergen på sikt får sitt eget opera-, dans- og musikkteaterhus, og tjenelige bydelskulturhus der det vil være et grunnlag for det.

Venstre vil:
Sikre utarbeidelse av en ny kulturhusplan for Bergen
Arbeide for et opera-, dans- og musikkteaterhus i Bergen
Etablere bydelskulturhus i tråd med lokale behov

Museer og samlinger
Bergen har flere museer og samlinger av nasjonal betydning. Flere av disse har planer om utvidelse/nybygg og restaurering av eksisterende bygningsmasse. Venstre vil at kommunene skal lage en samlet plan for gjennomføring av nødvendig nybygg og rehabiliteringer for at våre nasjonale skatter kan sikres og formidles også i fremtiden.

Venstre vil:
Lage en samlet plan for rehabilitering av museer og samlinger
Snarest realisere Brannmuseet i den gamle Hovedbrannstasjonen

Gatekunst
Gatekunst er en naturlig del av bybildet, og Venstre ønsker å legge til rette for større utfoldelse i det offentlige rom.

Venstre vil:
Etablere såkalte gatekunstgallerier i Bergen, for eksempel i underganger

Bibliotek
Bibliotekene skal være et sted som fremmer leselyst og kunnskapshunger. Venstre vil styrke bevilgningene til innkjøp av bøker og annet relevant materiale. I tråd med gjeldende bibliotekplan vil Venstre i løpet av valgperioden starte arbeidet med å få etablert bydelsbibliotek i Ytrebygda og i Arna. Venstre vil også at hovedbiblioteket skal være søndagsåpent. Det bør vurderes å legge til rette for en kulturkafé, gjerne med skjenkebevilling, som i tillegg til å være et møtested kan benyttes til litterære og samfunnsaktuelle arrangementer. Venstre mener dessuten at biblioteket må forsterke sin satsing på internasjonalisering både som multikulturell møteplass og gjennom innkjøp av bøker og annet materiale.

Venstre vil:
Styrke bevilgningene til bibliotekene
Etablere bydelsbibliotek i Ytrebygda og i Arna
Legge til rette for kulturkafeer tilknyttet bibliotekene
Ha søndagsåpne bibliotek
Opprettholde Bokbussen

Litteraturhus i Bergen
Bergen Venstre støtter etableringen av et litteraturhus i Bergen som skal gi rom for samfunnskritikk og debatt.

Venstre vil:
Etablere Litteraturhus i Bergen

Kulturskolen
Kulturskolen er for mange unge inngangen til et liv med kulturengasjement innen musikk, dans, teater og visuelle kunstfag. Venstre vil styrke kulturskolen slik at alle barn og unge som ønsker det får plass, og til en overkommelig pris.

Venstre vil:
Realisere visjonen om en kulturskole for alle

Historiebyen Bergen
Bergen har mange historiske bygninger, ruiner og byområder, både fra middelalderen og frem til moderne tid. Disse er det viktig å ta vare på og gjøre kjent og tilgjengelige for allmennheten. Venstre vil sette i gang et eget prosjekt med kulturskilting. Det må også etableres Kulturveivisere på sentrale steder i sentrum.

Venstre vil:
Skilte historiske bygninger, ruiner og byområder
Restaurer middelalderkirkene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**